Cetățenii care se încălzesc cu gaze și au depus cererea pentru „Ajutor la contor” ar urma să beneficieze de compensații mai mari pentru luna decembrie, având în vedere creșterea tarifului.

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!

Asigurarea a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care a precizat că Guvernul pregătește o hotărâre în acest sens.

„Guvernul va ajusta valoarea compensației pentru sursele de energie la care se atestă o creștere a tarifului. Astfel, în decembrie vor crește compensațiile pentru acei consumatori care se încălzesc cu gaze, pentru ca să ne asigurăm că creșterea tarifului nu va influența cheltuielile.

Finalizăm o hotărâre de Guvern, ea va fi aprobată în următoarea perioadă, ulterior voi ieși în fața cetățenilor pentru a comunica exact cum urmează să se întâmple acest lucru. Cetățenii nu trebuie să se reînregistreze, totul va fi făcut în mod proactiv, avem deja toate datele necesare”, a declarat Alexei Buzu.

Cetățenii care au depus cereri pentru „Ajutor la contor” vor fi notificați astăzi după-amiază despre sumele pe care le vor primi. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Circa 634 de mii de gospodării vor primi compensații la căldură pentru luna noiembrie, ceea ce reprezintă 90% din cele 703 mii de solicitări depuse. Celelalte gospodării, circa 67 de mii, nu vor beneficia de ajutor.

În sezonul de încălzire 2024-2025, compensațiile vor fi acordate direct consumatorilor cu venituri reduse, sub formă de plată monetară. Proiectul de lege a fost susținut în cadrul ședinței de vineri a Parlamentului, cu votul a 57 de deputați.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a relatat despre câteva erori care au fost comise de cetățeni în timpul depunerii cererilor pentru „Ajutor la contor”. „Am avut câteva cazuri în care cetățenii, din greșeală, au declarat venituri de miliarde de lei.”

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Astfel, anul acesta a fost pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, ce include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară pentru familiile care utilizează combustibili solizi, anunța atunci Ministerul Muncii.

Cetățenii cu venituri mici vor beneficia de compensații și în acest sezon de încălzire, a declarat înainte de turul II al alegerilor prezidențiale ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. „Toți cei care doresc vor trebui să se înscrie în sistemul de compensații, care va fi lansat la începutul lunii noiembrie, după care, în funcție de nivelul de venituri, membrii componenței din gospodării și familie, aceștia vor beneficia de o compensație”, a precizat ministrul, care în aprilie declara că „programul a fost unul anti-criză și că speră că tariful va coborî”.

Peste 50 de mii de cereri pentru compensații la căldură au fost înregistrate doar în prima zi după lansarea programului guvernamental „Ajutor la contor”, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Oficialul a oferit mai multe detalii despre modul în care vor fi selectați beneficiarii în acest an și sub ce formă vor primi compensațiile.

Moldovenii care doresc „Ajutor la contor” se pot înregistra, până pe data de 28 noiembrie 2024, pe site-ul compensatii.gov.md, pentru a solicita compensații la factură pentru lunile noiembrie-martie. Cei care nu au posibilitatea să se înregistreze online o pot face prin intermediul asistentului social.

Totodată, „beneficiarii de compensații „Ajutor la contor” care nu vor achita la timp facturile riscă să piardă suportul de la bugetul de stat”, a avertizat deputata PAS Marina Morozova.

Condiții mai stricte pentru doritorii de a primi compensații la facturile la încălzire în sezonul 2024-2025. O serie de cetățeni nu mai sunt eligibili pentru a beneficia de „Ajutor la contor”, iar o parte din populație este obligată să depună cererea doar prin intermediul asistentului social comunitar din localitate, fără a avea dreptul să o facă pe platforma informațională.

Unsprezece instituții din sectorul public vor verifica informațiile despre persoanele care solicită compensații pentru perioada rece a anului. Potrivit Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale, acest lucru va permite obținerea de informații detaliate și actualizate despre fiecare gospodărie, incluzând veniturile declarate, proprietăți, pensii și alte date relevante.

Data de 28 noiembrie a fost ultima zi în care moldovenii care doresc „Ajutor la contor” s-au putut înregistra pe site-ul compensatii.gov.md, pentru a solicita compensații la factură pentru lunile noiembrie-martie. Cei care nu au avut posibilitatea să se înregistreze online au putut să o facă prin intermediul asistentului social.

„Persoanele eligibile pentru suport din partea statului vor primi pentru luna noiembrie de la 300 la 800 de lei”, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

sursa