Președinția Republicii Moldova refuză categoric să publice CV-ul tânărului Ștefan Țîbuleac, numit fără concurs public în funcția de șef al Serviciului Consiliului Suprem de Securitate al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Astfel, pe parcursul zilei de ieri, redacția Telegraph.md a cerut de trei ori să primească o copie a CV-lui, însă Cancelaria și Serviciul de presă al Președinției nu au reacționat, demonstrând pe această cale o lipsă totală de transparență instituțională și o relație necuvenită cu presa, contrar promisiunilor președintelui Maia Sandu.

Oficial, Ștefan Țîbuleac nu a participat la concursul de selectare a noului șef al Serviciului CSS. Acesta nici nu a depus actele de participate la concursul ordinar care a fost desfășurat pe parcursul lunii mai.

Potrivit documentelor oficiale, la etapa finală a concursului au participat următorii candidați: Melnic Violeta, Tvicenco Alexandr, Grădinaru Oleg, Coropat Oleg și Petic Gheorghe. În ziua desfășurării probei scrise, candidatul Gheorghe Petic a fost exclus din motivul că a prezentat documentele doar în format electronic, pe email. După excluderea lui Petic au picat și ceilalți concurenți, iar concursul urma să fie prelungit.

”În conformitate cu Regulamentul cu privire la ocuparea funcției publice vacante prin concurs, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 201/2009, Comisia de concurs pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere și de execuție din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova anunță că, în cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de şef al Serviciului Consiliului Suprem de Securitate, niciun candidat nu a promovat proba scrisă”, a anunțat președinția după proba scrisă din 20 mai 2021.

Chiar dacă opinia publică a fost anunțată despre anularea concursului public, în Monitorul Oficial din 25 iunie 2021 a fost publicat decretul președintelui Maia Sandu cu privire la desemnarea lui Țîbuleac în fruntea Serviciului CSS.

”Doamna Maia Sandu, ca și om care m-am ostenit pentru imaginea matale în 2016, la fel și în 2020, o să-mi permit o întrebare: Acest cetățean a avut documentele în original sau tot ca Gheorghe Petic le-a prezentat scanate la concurs, ori pe el fără concurs l-ați apreciat că e bun? Și dacă e bun, cu ce e mai bun ca Gheorghe Petic?”, a fost reacția lui Petic, după publicarea decretului prezidențial.

Amintim că Maia Sandu promitea în campania electorală pentru prezidențială, din 2020, că toți funcționarii Președinției vor fi angajați prin concurs public. Totodată, șefa a statului a promis transparență instituțională și o colaborare mai deschisă cu mass-media.