Parlamentul a aprobat pe 15 decembrie o inițiativă legislativă care prevede schimbarea statutului gospodăriei țărănești. Proiectul de lege a fost susținut, în prima lectură, de 56 de deputați.

Documentul propune ca gospodăriile țărănești să dețină statutul de persoană juridică. În prezent, potrivit cadrului normativ în vigoare, acestea dețin statutul de persoană fizică. De asemenea, se propune stabilirea unei limite, de 150 de hectare, a suprafețelor de teren, precum și la numărul de animale care pot fi deținute de către gospodăria țărănească.

Această propunere are drept obiectiv trecerea gospodăriilor țărănești, activitatea cărora a depășit cadrul unei afaceri de familie, la alte forme de organizare juridică. În raport cu gospodăriile țărănești care vor depăși limitele indicate se va aplica regimul fiscal general, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor în care s-a constatat această depășire.

Totodată, proiectul prevede delimitarea activităților profesionale de cele neprofesionale ale persoanelor fizice în domeniul cultivării sau prelucrării culturilor agricole.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care este autorului inițiativei legislative, conceptul de gospodărie țărănească se bazează pe ideea dezvoltării unor afaceri de familie în agricultură, fundamentate pe munca personală a membrilor acestora.

În vederea susținerii lor, au fost acordate diverse facilități, în comparație cu alte forme ale activității de antreprenoriat, precum cota impozitului pe venit, sistemul simplificat de ținerea contabilității și contribuțiile de asigurări sociale.

Astfel, limitarea posibilității deținerii în proprietate și folosință a terenurilor și animalelor de către gospodăriile țărănești, care depășesc o anumită suprafață sau număr, are ca scop conservarea acestei forme de organizare juridică a agriculturii pentru afacerile de familie.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare plenului Parlamentului și în lectura a doua.

sursa