La finele lunii noiembrie Parlamentul României a adoptat o rezoluție prin care sprijină parcursul european al Republicii Moldova.

Experții români care urmăresc politica dintre Prut și Nistru, afirmă însă că, la Chișinău, partidul puterii, Partidul Acțiune și Solidaritate, nu mai poate furniza pe viitor o majoritate pro-europeană. „În Republica Moldova ar trebui să înceapă o construcție politică care să ofere o majoritate proeuropeană pe care PAS, în acest moment, nu o mai poate furniza”, a declarat Dungaciu.

Partidul Acțiune și Solidaritate este reticent la sugestiile venite de la Palatul Victoria, nu a acceptat nici un parteneriat pe cu alte partide pro-europene.

Devine clar că formațiunile politice românești se pregătesc deja pentru prezența lor în jocul de putere din Republica Moldova.

Primul semnal a fost dat de către social democrații români care au consolidat organizația PSD România în Republica Moldova. La data de 16 decembrie, fostul președinte al Comisie Electorale Centrale din Republica Moldova, Iurie Ciocan, a fost reales în funcție.

În cadrul evenimentului, a fost constituit și Biroul Politic al formațiunii, care numără 12 membri. Printre ei se numără și doi fruntași ai partidului condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională. Este vorba de consilierul municipal Chișinău Victor Pruteanu și pretorul sectorului Botanica, Diana Guba.

În cadrul lucrărilor conferinței, șeful PSD România în Republica Moldova s-a referit inclusiv la necesitatea consolidării unui pol social-democrat puternic în Republica Moldova, care să promoveze ideea europeană și să contribuie la o mai bună apropiere între cele două state românești. “Există mai multe formațiuni politice moldovenești care împărtățesc ideologia social democrată, ele trebuie să fie împreună”, a spus Ciocan.

Este adevărat că, la începutul lunii decembrie, liderul Partidului Social Democrat European de la Chișinău, Ion Sula, a admis că poartă negocieri pentru o posibilă coalizare a social democraților moldoveni cu partidul primarului de Chișinău, Ion Ceban. “Dorim consolidarea unui pol social democrat proeuropean în Republica Moldova”, a precizat Sula.

Am observat prezența la conferința social democraților moldoveni a mai multor invitați din partea partidului condus de Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională: viceprimarul Angela Cutasevici, viceprimarul Olga Ursu și deputatul Mișcării Alternativa Națională, Gaik Vartanean. Repet: doi fruntași ai partidului condus de primarul Chișinăului au fost aleși în biroul politic al PSD România în Republica Moldova. Este semnul acceptării de către social democrații români a partidului condus de primarul de Chișinău.

Consolidarea polului social democrat moldovenesc, prin fuziunea PSDE și MAN, poate deveni un proiect politic de succes al social democraților români între Prut și Nistru. Nu cunosc amănunte despre fuziunea care se pregătește, sunt detalii tehnice.

Știu însă că, un Partid Social Democrat European, care pe lângă cele 103 primării câștigate, ar deține și Primăria municipiului Chișinău, s-ar transforma în cea mai puternică formațiune politică dintre Prut și Nistru. Abia atunci, apare cu adevărat alternativa la partidul puterii, cu potențial electoral important, atât la alegerile parlamentare, cât și, jucător, într-o formă sau alta, la prezidențiale din 2024.

Autor: Victor Nichituș