Reprezentanții fermierilor moldoveni și fostul ministru al Economiei, președintele Consiliului de Experți, Octavian Calmîc, și-au exprimat indignarea, în cadrul unei conferințe de presă, față de situația catastrofală din agricultură și cu privire la faptul că statul nu oferă ajutorul necesar, dimpotrivă, împiedică alte persoane juridice și fizice să o facă.

“Producția agricolă a scăzut cu 30 la sută, iar cifrele continuă să scadă. 1,6 milioane de hectare au fost însămânțate cu cereale, la fel ca și anul trecut, condițiile climaterice sunt mai bune în acest an, dar, paradoxal, volumul producției continuă să scadă. Am ajuns la o situație economică incredibilă, când prețul de achiziție este mai mic decât prețul de cost. Stocurile de cereale din 2022 și din anii precedenți nu sunt realizate.

Eu și colegii mei am propus o serie de soluții, inclusiv majorarea fondului de subvenții, dar acțiunile în această direcție nu sunt suficiente. Din cele 1,5 miliarde de euro, atrase de către autorități anul trecut, sub formă de ajutoare și împrumuturi, doar 100 de milioane de euro au fost direcționate către sectorul agricol, care este crucial din perspectiva securității alimentare. Programul nostru a oferit posibilitatea de a atrage mai multe fonduri externe, fără angajamente politice, pentru a depăși perioadă critică.

Fermierii prezenți aici și mulți alții au semnat acordurile corespunzătoare, banii au ajuns în conturile lor, dar au fost blocați. În această situație, fermierii vor continua să dea faliment, să plece în străinătate, iar sectorul va trebui să fie reanimat. Agricultori din mediul rural au venit la Chișinău pentru a întreba la această conferință de presă de ce autoritățile au impus interdicție pe bani străini”, a declarat Calmîc.

“La inițiativa lui Ilan Șor, noi, fermierii moldoveni, am primit sprijin financiar. Fondul a transferat banii în contul respectiv, destinați pentru compensarea pierderilor și ajutor. Dar, astăzi, acești bani sunt blocați de Ministerul Finanțelor din motive pe care nu le înțelegem. Nu știu cât timp vor sta acești bani pe cont, dar noi acum avem stringentă nevoie de ei. Asistența financiară oferită agriculturii de oameni cărora le pasă de acest domeniu este blocată, cum să înțelegem asta? Este un pas absolut cinic. Banii sunt ai noștri, dar noi nu avem acces la ei, pentru a salva gospodăriile agricole de la ruină și oamenii din robia datoriilor!”, a declarat Oleg Iuhno, reprezentantul SRL MECAGRONOMIA-PLUS.

“De ce autoritățile pun bețe în roate, în timp ce  agricultorilor și tuturor celora care fac agricultură le este extrem de greu, când statul nu investește în acest sector sursele necesare pentru ca să funcționeze normal? Doar din cauza antipatiei politice față de cei care ne-au ajutat? Sunt lucruri simple, care nu necesită explicații speciale. Oamenii ne ajută sincer, iar statul și autoritățile le pun piedici. Desigur, acum ei ne vor spune brașoave și ne vor speria cu povești de groază, cu care suntem obișnuiți și în care nu vrem să credem. Ajutorul financiar a venit la noi – și a fost blocat! Acesta este un fapt!”, a declarat agricultorul Petru Cocîrță din satul Cairaclia, raionul Taraclia.

Potrivit fermierilor, această situație este asemănătoare cu cea a evacuării conaționalilor noștri din Israel, când ajutorul real este, pur și simplu, blocat de autorități, contrar intereselor cetățenilor.

Zilele trecute, peste 700 de fermieri s-au adunat la Palatul Feroviarilor din Capitală pentru a-și exprima nemulțumirea față de situația din sector. Unii agricultori spun că au ajuns într-un punct critic al activității lor. Cel mai mult ei se plâng pe prețurile scăzute la cereale.