Deputații Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional, s-au adresat, ieri, repetat Curții Constituționale cu solicitarea să urgenteze examinarea contestării legii prin care li s-a interzis repetat, unui șir de persoane, să poată candida în funcții elective.

Marina Tauber anunță că pe data de 24 octombrie 2023, a solicitat Curții Constituționale urgentarea examinării sesizării noastre, prin care am contestat ultimele modificări la Codul electoral, potrivit cărora, sute de persoane au fost lipsite de dreptul de a candida la alegeri.
”Mai mult decât atât, am solicitat Înaltei Curți reexaminarea cererii de suspendare a acțiunii legii contestate, după ce în data de 19 octombrie 2023, CC a sistat examinarea în urma atestării parității de voturi.
Subliniem faptul că, pe rolul Curți se află examinarea sesizării nr. 226a din 16 octombrie 2023, cu privire la verificarea constituționalității Legii nr. 280 pentru modificarea Codului electoral al Republicii Moldova, declară Marina Tauber.
Restricțiile de a participa la alegeri au fost reintroduse de majoritatea parlamentară (PAS) cu o viteză nemaipomenită. Într-o singură zi, proiectul a fost înregistrat și votat în două lecturi, promulgat și publicat. Lista persoanelor cărora li se aplică interdicția de a candida la alegeri este întocmită de Serviciul de Informații și Securitate și organele procuraturii.
Prin urmare, dreptul mai multor cetățeni de a candida la alegeri a fost restricționat, inclusiv pe mine, la Bălți, pe domnul Pavel Verejanu la Orhei și alții.
Marina Tauber declară că, la adoptarea acestei Legi controversate au fost neglijate zeci de norme constituționale și standarde internaționale în materie electorală. Totodată, a fost încălcată grav procedura de legiferare, au fost ignorate concluziile Curții Constituționale și ultimului aviz al Comisiei de la Veneția, care a criticat dur impunerea unor restricții în ceea ce privește dreptul de a fi ales, în baza unor criterii subiective, netransparente și neproporționale. Aceste schimbări, în mod repetat, sfidează principiul constituțional al suveranității poporului și a dreptului fundamental, garantat de Constituție, de a fi ales, precum și jurisprudența CEDO, mai notează Marina Tauber.