Capacitatea de irigații existentă în țară trebuie dezvoltată, astfel încât agricultorii să poată folosi apa pentru a obține produse de calitate și competitive.
Guvernul, împreună cu fermierii și în parteneriat cu instituțiile financiare internaționale, încearcă să găsească soluții pentru a îmbunătăți accesul la apă pentru irigare, transmite moldova1.md.
Ministerul Agriculturii explorează mai multe oportunități de atragere a investițiilor internaționale și private în sectorul de irigare și drenaj, pentru a atenua riscurile schimbărilor climatice care afectează tot mai mult agricultura din Moldova.
Producătoarea Aurelia Cecoi din raionul Novi Aneni își dezvoltă afacerea pe 80 de hectare de teren agricol. „Cultivăm legume în aer liber: cartofi, morcovi, ceapă, sfeclă roșie. Suntem deja în al șaptelea an. Vrem să exportăm, nu vrem să ne oprim la materie primă”, spune ea.
Fermierul Valentin Pintea are o livadă de nuci în Călinești, raionul Fălești. El a decis în 2020 să formeze o asociație și să preia sistemul centralizat de irigare din zonă pentru a-l reabilita, iar acum este în căutarea de investiții.
„Într-un an secetos avem probleme foarte mari din această cauză și ne zbatem, încercăm să transmitem producătorilor că fără irigații nu avem nimic”, împărtășește Puntea.
În prezent, o mare parte din infrastructura de irigații centralizate din țară este deteriorată, spun experții.
„Au fost înființate 35 de asociații de utilizatori de apă, care au preluat gestionarea a 30 de sisteme de irigații centralizate, dar din aceste 30, doar 18 sunt operaționale. Fermierii au decis chiar să preia aceste sisteme pentru a le conserva și a preveni deteriorarea lor în continuare”, a declarat Valentina Badrajan, director executiv al Fundației pentru Dezvoltare Durabilă.
Autoritățile spun că în 2023, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, vor acorda prioritate reabilitării infrastructurii de irigații din țară, precum și reabilitării și construcției de rezervoare.
„Este vorba despre Banca Mondială, care ne-a acordat un ajutor de 25 de milioane de dolari care va fi investit în trei sisteme centrale de irigații. În plus, suntem în discuții cu agenția franceză de dezvoltare. De asemenea, statul continuă să subvenționeze achiziționarea de mașini, echipamente, utilaje de irigare”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban.
Dacă acum 30 de ani Moldova iriga peste 300.000 de hectare de teren arabil, astăzi suprafața irigată este de 10 ori mai mică.