Europa se află în mijlocul unei epidemii grave de febră aftoasă, considerată „cea mai severă de la începutul secolului”, iar Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a subliniat necesitatea unor „măsuri urgente” pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a bolii, precum și pentru minimizarea impactului acesteia, informează agenția EFE.

Febra aftoasă, o boală virală extrem de contagioasă care afectează în principal bovinele, porcinele, oile și caprele, se răspândește rapid, chiar și prin vânt, și nu reprezintă un pericol direct pentru om. FAO avertizează asupra necesității unei detectări timpurii a focarelor, în contextul apariției unei tulpini exotice a virusului în Orientul Mijlociu și al focarelor recente din Europa.

Europa nu a mai avut epidemii semnificative de febră aftoasă din 2001, iar Ungaria, care acum se confruntă cu o mare extindere a bolii, nu a mai raportat astfel de cazuri de aproape 50 de ani. Virusul a fost depistat pentru prima dată în Germania în ianuarie 2023, unde a fost controlat rapid, însă în februarie 2023, focarele s-au răspândit în Ungaria și Slovacia, unde autoritățile au fost nevoite să sacrifice mii de animale pentru a limita răspândirea bolii.

Această epidemie afectează și comerțul internațional, Regatul Unit interzicând deja importul de carne și produse lactate din țările europene unde s-au semnalat focare de febră aftoasă.

FAO recomandă măsuri de biosecuritate sporite, cum ar fi izolarea animalelor infectate, evitarea transportului animalelor de proveniență necunoscută și curățarea riguroasă a piețelor și vehiculelor implicate în transportul animalelor. De asemenea, FAO subliniază importanța vaccinării ca metodă eficientă de control al bolii.

În acest context, organizația internațională solicită țărilor afectate sau cu risc ridicat să își intensifice măsurile de prevenire și să crească gradul de conștientizare în rândul fermierilor și comunităților locale.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI