Eficiența administrației publice depinde de colaborarea guvernării și primăriilor. Astăzi, interesele APL-urilor sunt neglijate iar într-un final cetățenii sunt cei care suporta consecințele. Situația poate și trebuie schimbată, consideră liderul Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban, care a prezentat mai multe obiective ce ar aduce reconstrui un sistem de încredere.

„Echipa MAN are o experiență administrativă bogată. Deși membrii și susținătorii MAN vin din diferite domenii, am demonstrat la nivel local că lucrurile pot fi schimbate rapid chiar și în condiții de criză. Cunoaștem mai bine ca alții în ce direcție trebuie să orientăm resursele pentru a îmbunătăți cardinal situația la acest capitol. Toți am fost și suntem martorii unor practici incorecte și abuzive, prin care autoritățile publice centrale subordonau/subordonează politic autoritățile publice locale. Interesele administrației publice locale au fost și sunt neglijate. Considerăm că aceste practici distrug orice șansă de a stopa și inversa procesul de putrefacție a sistemului”, a menționat Ceban.

Pentru ca administrația publică locală să devină eficientă, MAN își asumă să realizeze obiective ca: asigurarea dreptului APL la politici proprii de cadre și remunerare, inclusiv revizuirea sistemului de remunerare și stimulare în conformitate cu principiile autonomiei locale; impulsionarea procesului de delimitare, înregistrare și evaluare a proprietății municipale/locale; depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective, dar și crearea unui fond național de acoperire a contribuțiilor pentru proiecte mari de infrastructură câștigate de APL; reducerea controlului administrativ, judiciar și politic asupra APL.