Copiii de la Tabăra de Vară ENERGEL construiesc turbine eoliene din plastic uzat şi colectoare solare din folii de aluminiu

46 de elevi din mai multe raioane ale Republicii Moldova descoperă energia regenerabilă la Şcoala de Vară ENERGEL, în perioada 25 iunie – 5 iulie. Tinerii vin din comunităţile în care Proiectul Energie şi Biomasă a instalat, din fonduri europene, sisteme de încălzire pe biomasă.

Timp de zece zile, elevii trăiesc un stil de viaţă prietenos naturii: reciclează deşeurile, economisesc consumul de energie, construiesc machete de producere a energiei regenerabile, întreprind acţiuni de sensibilizare în comunitate (curăţă gunoiul de pe străzi, îndeamnă oamenii să colecteze separat deşeurile), organizează dezbateri la tema energiei verzi.

„E o idee superbă să ne adunăm împreună tinerii pasionaţi de energia curată şi să facem schimb de idei şi informaţii la temă, să descoperim lucruri noi, să producem împreună energie din sursele naturii şi nu în ultimul rând să legăm prietenii frumoase. De la această tabără deja am adunat câteva idei de construcţie de noi prototipuri eco şi de activităţi”, spune Daniela Rusu, 13 ani, participantă la Tabăra de Vară ENERGEL.

Elevii participanţi au fost selectaţi din 23 de comunităţi în care proiectul Energie şi Biomasă a instalat, din fonduri europene, sisteme de încălzire pe biomasă în perioada 2016-2017. Elevii din aceste comunităţi au studiat Cursul de Energie Regenerabilă în şcoli şi au primit bilet la tabăra de vară în urma unui concurs.

„Sunt fericit să văd aici tineri din 23 de comunităţi beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă care au învăţat metode de producere a energiei din surse regenerabile şi de utilizare eficientă a acestora. Elementul frumos al acestui eveniment este că în fiecare an el arată cât de importantă este energia durabilă pentru fiecare dintre noi şi pentru planetă. Energel mai arată că energia durabilă este distractivă şi că fiecare poate fi parte a procesului de transformare a modului în care consumăm energia. Copiii au un rol cheie în acest sens”, declară Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Amintim că în 2011, Proiectul Energie şi Biomasă a lansat cursul de regenerabile şi eficienţă energetică în şcolile din comunitățile care îşi racordau instituţiile publice la sisteme de încălzire pe biomasă, cu suportul financiar al Uniunii Europene. În 2013, Ministerul Educaţiei a susţinut iniţiativa proiectului şi a emis un ordin ce a acordat tuturor şcolilor din ţară dreptul de a studia opţional cursul „Surse de energie regenerabilă”.

„La această tabără voi treceţi printr-un proces de transformare. Împreună învăţaţi să fiţi cetăţeni responsabili pentru ţara şi planeta pe care trăiţi. Cred că după această călătorie în lumea cunoştinţelor energiei verzi veţi deveni în comunităţile voastre promotori ai unui viitor pe care cu toţii îl visăm pentru noi şi copiii noştri:  curat, verde, durabil”, spune Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă ONU și Reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

În perioada 2011-2017, peste 370 de școli din țară au devenit parte a inițiativei educaționale de promovare a energiei regenerabile, 21.000 de elevi studiind cursul de regenerabile în propria şcoală. Cei mai buni dintre ei, selectaţi în urma unui concurs, au obţinut invitaţie la tabăra de vară ENERGEL. Cele cinci ediţii ale taberei de vară ENEREGEL au întrunit peste 400 de tineri.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro).