Grupul Socialiștilor și Democraților europeni salută adoptarea noului sistem electoral de vot în Republica Moldova. Aceștia menționează într-un comunicat de presă că în această lege, adoptată cu o mare majoritate de către Parlament au fost introduse cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția. 

Vice-președintele grupului Socialiștilor și Democraților europeni, Victor Boștinaru a declarat că ”Această reformă electorală a fost mult așteptată în Moldova și că este o veste bună că a fost adoptată cu o mare majoritate de voturi în Parlamentul moldovenesc, incluzând votul majorității, dar și al principalului partid de opoziție. Noua lege electorală introduce un sistem mixt de vot unde jumătate din deputați sunt aleși pe liste de partid, iar ceilalți în sistem uninominal.

Identificarea acestui sistem de vot și implementarea lui nu a fost una ușoară și lăudam disponibilitatea majorității parlamentare de a cere opinia Comisiei de la Veneția și de a implementa toate cerințele importante, deschizând în continuare dezbaterea nu numai cu toate forțele parlamentare, ci și cu societatea civilă și cu experții acesteia. Pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneția și ca rezultat al dialogului politic, noua lege prevede numirea unei autorități independente responsabile cu stabilirea limitelor circumscripțiilor și măsuri structurate pentru a minimiza influența mediului de afaceri asupra candidaților și pentru a reglementa mai bine finanțarea de către părți.

Au fost consolidate în continuare prevederi care să garanteze o prezență ridicată a femeilor în viața parlamentară a țării și s-au adus îmbunătățiri serioase sistemului electoral pentru cetățenii Republicii Moldova care trăiesc în străinătate”, se arată în comunicatul grupului Socialiștilor și Democraților europeni.

Aceștia încheie susținând că sunt încrezători că acest nou cod electoral va aduce beneficii importante, în ajunul alegerilor de anul viitor.