Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să renunțe la focurile de artificii în perioada sărbătorilor de iarnă.
Ca și în anii precedenți, instituția îndeamnă cetățenii să se bucure de sărbătorile de iarnă fără a pune în pericol atât propriile vieți, cât și a animalelor și păsărilor care suferă din cauza luminilor aprinse și sunetului provocat de artificii.
Anual, în perioada sărbătorilor de iarnă, în toată lumea se folosesc mii de tone de artificii, petarde și alte produse pirotehnice. Și asta în condițiile în care acestea sunt periculoase nu doar pentru oameni, ci și pentru păsări și animale. Artificiile poluează aerul și sunt dăunătoare mediului, de aceea se recomandă cetățenilor să renunțe la folosirea lor, se arată într-un apel al Agenției de Mediu.
Pentru efectele colorate și plăcute vizual, în focurile de artificii se adaugă substanțe periculoase pentru viața omului și pentru întregul ecosistem, cum ar fi metalele ușoare neferoase și cele grele. În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant.
În urma măsurătorilor privind calitatea aerului, efectuate anul trecut după sărbătorile de iarnă, în Chișinău s-au atestat creșteri ale nivelului poluării aerului. Creşterea concentrațiilor a fost favorizată inclusiv de efectele focurilor de artificii. În urma exploziilor de la petarde și focurile de artificii, se formează nori toxici, prin care sunt nevoite să zboare păsările. Totodată, artificiile și materialele explozive cauzează traume grave pentru animale: pierderea auzului, frica, stresul.