Taxa aeroportuară de 9 euro pe care o achită companiile aeriene pentru fiecare pasager urmează să fie revizuită, iar ulterior anulată. Acest lucru este important pentru a aduce mai multe companii aeriene în Republica Moldova, a declarat Constantin Vozian, administratorul adjunct al Aeroportului Chișinău.

„Noi muncim în această direcție pentru a aduce mai multe companii aeriene. Am discutat cu responsabilii Wizz Air pe direcția de dezvoltare a Europei de Sud Est. Doleanța companiilor este revizuirea taxei aeroportuare în mărime de 9 euro, suntem în proces de revizuire și se va reduce semnificativ în scurt timp. În câteva luni, vom opta pentru excluderea acestei taxe. Întreprinderea este cointeresată să aibă taxe mari, însă acest lucru nu impulsionează venirea companiilor aeriene. Ca să avem un număr mai mare de zboruri, va trebui să avem mai multe companii, iar mai multe companii, vom avea dacă ne revizuim tarifele”, a explicat Vozioan într-un podcast Ziarului de Gardă „ZdCe”.

Potrivit lui, tarifele pe care le percepe aeroportul, sunt comparabile cu cele din regiune. Doar la cel de la Iași sunt taxele mai mci.

În prezent, după cum spune Vozioan, administrația aeroportului discută cu Wizz Air, Easy Jet și Ryanair. „Asta nu înseamnă că vom primi acceptul imediat. Purtăm discuții”.

Numărul curselor de pe Aeroportul Chișinău s-au redus, iar moldovenii sunt nevoiți să zboare de la Iași sau București.

În prezent aeroportul de la Chișinău se confruntă cu o criză de curse aeriene, în condițiile în care unul din principalii operatori Air Moldova are probleme financiare, iar cursele au fost împărțite între Fly One și Hi Sky. Recent, premierul Dorin Recean declara că până la sfârșitul lunii iulie problema de la Aeroportul Chișinău va fi soluționată.

sursa