Președintele Parlamentului, Andrian Candu, spune că Partidul Democrat mizează pe o alianță cu blocul ACUM în viitorul Legislativ. Dacă actuala opoziție extraparlamentară nu va dori să facă o coaliție cu PD, Candu spune că democrații nu văd o altă alianță, bunăoară cu PSRM. În acest caz, speakerul nu exclude că ar putea exista un guvern minoritar sau chiar alegeri anticipate. Declarațiile au fost făcute pentru portalul ucrainean Evropeiskaia Pravda.

Andrian Candu declară că PD speră la o alianță cu blocul ACUM, după alegeri. „Da, ei acum declară că nu vor colabora cu noi în viitorul Parlament, dar „niciodată să nu spui niciodată”. După scrutin vom face calcule, ne vom gândi, vom căuta soluții pentru a-i atrage pe cei din blocul ACUM și pe alți candidați independenți. (…) Desigur, dacă ei nu vor, nu putem să-i forțăm”, a spus Candu.

El a exclus încă din start o coaliție PD-PSRM. „Nu văd o asemenea posibilitate. Avem viziuni mult prea diferite pe chestiuni fundamentale”.

În cazul în care ACUM nu-i va accepta pe democrați, iar PD nu va accepta o coaliție cu PSRM, Candu spune că nu exclude un guvern minoritar.

„Legislația și tradițiile democratice nu ne cer să avem majoritate. Guvernul poate lucra și din partea unui partid minoritar, dacă există o înțelegere de susținere cu alte grupuri în Parlament, care vor sprijini formarea Guvernului și deciziile acestuia”, crede speakerul. El a adus exemplul Cehiei, dar și al Guvernului Gaburici, în 2015.

Dacă nu se va ajunge nici la guvern minoritar, rămân alegerile anticipate. „E un scenariu normal, se întâmplă și în alte state. După norma constituțională, guvernul trebuie format în trei luni de la alegerile parlamentare. Dacă nu vom reuși să-l formăm, mergem la anticipate. Deși nu exclud asemenea scenariu, vom lucra pentru a-l evita. Noile alegeri vor aduce instabilitate, mai întâi politică, iar apoi și economică. Dar e imposibil să le evităm dacă partidele care vor accede în Parlament nu vor colabora. Atunci Parlamentul ales va fi dizolvat după trei luni de la alegeri”, spune democratul.

AGORA a discutat mai devreme cu exponenții mai multor partide și cu experții politici pentru a vedea posibilele coaliții de după alegeri. Expertul Igor Boțan crede că o coaliție de stânga este scenariul cel mai probabil de după alegeri. În același timp, analistul politic Ion Tăbârță consideră că o alianță de stânga este posibilă dacă politicienii vor face abstracție de antipatiile personale, iar democrații vor dori ca acest lucru să se întâmple.