Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a participat la acțiunile solemne consacrate  Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan.

Speakerul a remarcat că tinerii militari trimiși în Afganistan și-au îndeplinit cu onoare datoria. Zinaida Greceanîi a spus că cei care nu au cunoscut ororile războiului, trebuie să înțeleagă durerea pe care o poartă în suflet veteranii.

”Au demonstrat devotament desăvârșit față de Patrie. Respect și plecăciuni pentru ei. Compasiunea și dragostea unul față de altul sunt sentimentele pe care trebuie clădită și dezvoltată societatea”, a accentuat președintele forului legislativ.

Speakerul a apreciat înalt activitatea Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan a Republicii Moldova și conducerii acesteia.

 ”Sunteți uniți de o frăție de luptă care nu cunoaște granițe și care devine tot mai puternică în fiecare an. Vă doresc să păstrați acest spirit de camarad și să aveți multă sănătate Dumneavoastră și familiile Dumneavoastră!”, a conchis Zinaida Greceanîi.

La operaţiunile militare desfăşurate pe teritoriul Afganistanului au participat 12,5 mii de soldaţi şi ofiţeri moldoveni. Pe 15 februarie 1989, după un război de aproape zece ani, trupele armatei sovietice au fost retrase din Afganistan.

Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan a fost instituită în Republica Moldova, în anul 2011.