Actuala campanie electorală se caracterizează prin lipsa culturii politice, acuzații și limbaj agresiv al liderilor politici. Unii dintre liderii politici uită că după scrutinul parlamentar vor trebui să se așeze la masa de discuții cu adversarii lor din această campanie.

Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova, relatează IPN. Juristul Pavel Midrigan susține că unii politicieni scot la iveală mărunțișuri care nu sunt destoinice pentru viitorii conducători ai statului. „Acest aspect, la acest scrutin a ieșit în evidență chiar mai mult în comparație cu alte scrutine. Ne întrebăm: ce exemplu dau aceste persoane? Mie îmi displac astfel de politicieni”, spune Pavel Midrigan.

Reprezentantul Partidului Socialiștilor la Comisia Electorală Centrală, Maxim Lebedinschi, numește actuala campanie drept „campanie a absurdului” pentru că acolo, unde sunt încălcări reale, unde concurenții electorali depășesc și limitele legale și limitele morale, în privința lor nu se întreprind niciun fel de măsuri, iar acolo unde nu este nicio încălcare din punct de vedere al legii – se încearcă a căuta orice temei de interpretare pentru a scoate în evidență pretinse încălcări.

Potrivit lui, Codul electoral stabilește foarte clar limitele dintre acțiunile permise și cele interzise în campanie. „Oamenii așteaptă să se vină cu ceva concret, oamenii așteaptă să li se explice cum se va ridica economia, cum se va combate corupția. Îndemn toți concurenții electorali să se întoarcă la limitele legale”, spune Maxim Lebedinschi.

Campania electorală se încheie pe 24 februarie, când vor avea loc alegerile parlamentare și referendumul consultativ.