Au rămas 19 zile până la alegerile parlamentare, iar procentul de moldoveni care vor ieși la vot scade ușor. 58% sunt siguri că vor merge la scrutin, cu 6% mai puțin decât în vara anului 2018. Pentru mulți alegători, profilul candidatului nu contează atât de mult, însă moldovenii îi favorizează ușor pe candidații care nu au mai deținut fotolii. De asemenea, mai mulți moldoveni vor deputați bărbați – 47%, iar pentru 42% asta nu contează.
Numărul moldovenilor care consideră că alegerile vor fi libere și corecte a crescut față de toamna lui 2018. 44% consideră că acestea vor fi libere sau parțial libere. Numărul celor care considerau că alegerile vor fi fraudate s-a micșorat practic în jumătate.

Părerile moldovenilor despre sistemul mixt de vot sunt foarte fragmentate. 21% încă nu știu ce prezintă acest sistem. 22% nu-s susțin deloc, iar încă 15% – parțial nu-l susțin. A crescut însă numărul respondenților caărora le place sistemul și care-l susțin complet (17%) sau parțial (25%).

Mai mult, potrivit sondajului IRI, dacă și există un motiv pentru care moldovenilor le-ar plăcea sistemul mixt, asta ar fi factorul schimbării – 38%. 29% cred că noul sistem electoral va permite oamenilor să voteze viitori deputați pe care-i cunosct și în care au încredere, iar încă 21% spercă că datorită sistemului mixt va fi mai puțină corupție.

În general, când vine vorba să aleagă candidații pe liste uninominale, moldovenii optează pentru viitori deputați care le plac ca persoane. Pentru alții e importantă combinația trăsăturilor unui candidat, alții aleg în funcție de apartenența politică, iar cei mai puțin – în funcție de baștina candidatului.

Pentru alegători nu contează foarte mult dacă un candidat a mai fost până atunci la putere, e tânăr, e femeie sau e de o altă naționalitate. Totuși, dacă un candidat nu a mai fost până atunci deputat, asta ar fi un factor pozitiv pentru 16% dintre moldoveni, iar încă pentru 50% nu ar face diferența.