Autoritățile din Republica Moldova vor simplifica procedurile de import a produselor și lucrurilor de primă necesitate dedicate refugiaților din Ucraina, care vor veni sub formă de donații de la cetățeni și asociațiile obștești. Cu un asemenea anunț a venit deputatul PAS, Dan Perciun, care afirmă că astăzi, 25 februarie a avut o discuție și cu mai multe ONG-uri.https://7bf30dceb8851af392ea53d93d6fff07.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Deputatul afirmă că, în prezent Ministerul Muncii și Protecției Sociale este în proces de identificare a capacităților de cazare pentru refugiații ucraineni.

„Sunt mai multe opțiuni identificate care se procesează. Cât de curând va exista o procedură de desemnare a acestor instituții în calitate de centre pentru refugiați cu posibilitatea acoperii cheltuielilor din bugetul de stat. Odată așezate lucrurile lista va fi publică cu posibilitatea ca cei care vor să ajute cu donații să poată să o facă. Am avut azi o discuție și cu mai multe asociații din societatea civilă specializate pe asistență umanitară. Se vor simplifica procedurile de import și vom avea o comunicare permanentă pentru a asigura asistența”, se arată în anunțul lui Perciun.

Următoarea etapă, după cum informează parlamentarul va fi o ședință cu voluntarii pentru a coordona toate eforturile în situația dată.

Între timp la minister s-a creat un grup pentru a-i telefona pe cei care caută cazare și a-i direcționa spre opțiunile disponibile – la moment Moldexpo.

Amintim că, Centrul Moldexpo a fost transformat într-un centru pentru refugiați. Pe parcursul nopții trecute au fost cazați 65 de ucraineni, refugiați în Republica Moldova. De asemenea, alți cetățeni din Ucraina au fost cazați în diferite locații oferite de agenți economici cum ar vinării, case de cultură, baze turistice și chiar în apartamentele unor cetățeni.