La 15 septembrie 2023, Kristin Davis, actriță de renume internațional și Ambasadoarea Bunăvoinței a UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a vizitat Republica Moldova pentru a se întâlni cu refugiații ucraineni și cu comunitățile gazdă moldovenești.
În timpul vizitei sale, actrița a vizitat mai multe structuri de sprijin locale, disponibile pentru grupurile vulnerabile, inclusiv pentru refugiați. De asemenea, ea s-a întâlnit cu femeile refugiate angajate la un centru comunitar, care oferă asistență femeilor și copiilor aflați în situații vulnerabile, inclusiv refugiaților și minorilor neînsoțiți. De când au fost forțate să își părăsească casele anul trecut, femeile și-au găsit refugiu și speranță prin munca lor. Ele colaborează cu comunitățile gazdă pentru a sprijini populația locală.
„Am fost profund impresionată de puterea remarcabilă de care au dat dovadă refugiații ucraineni din Moldova. Nimeni nu plănuiește să devină refugiat și, în ciuda experienței sfâșietoare de a-și părăsi casele, și chiar pe cei dragi uneori, mulți își refac viața în Moldova. Această transformare nu ar fi fost posibilă fără bunătatea poporului moldovean, care a acceptat refugiații ucraineni, arătându-le compasiunea și sprijinul pe care îl merită”, a spus Ambasadoare Bunăvoinței, Kristin Davis.
„În mijlocul incertitudinii situației lor, refugiații ucraineni reprezintă un exemplu inspirat de rezistență, în timp ce poporul moldovean, care și-a deschis inimile și casele pentru refugiați fără ezitare, reprezintă un exemplu de solidaritate adevărată. Îi sunt recunoscătoare lui Kristin Davis pentru vizita sa și pentru rolul pe care l-a avut în a le da voce refugiaților. Cu sprijinul ei, mai mulți oameni vor avea ocazia să fie martori ai forței și spiritului de unitate atât a moldovenilor, cât și a refugiaților”, a declarat Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Moldova.
De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă în februarie 2022, peste 6 milioane de refugiați din Ucraina au trecut granițele în țările vecine și dincolo de acestea. Mai mult de 905.000 de refugiați și cetățeni ai statelor terțe au trecut granița în Republica Moldova, ceea ce reprezintă aproape un refugiat la fiecare trei cetățeni moldoveni.
În timp ce o mare parte dintre refugiați și-au continuat drumul spre țările europene, aproximativ 117.000 dintre ei au ales să rămână în Republica Moldova, majoritatea fiind femei și copii.
Acest lucru reprezintă o provocare pentru o țară mică, cu o populație de aproximativ 2,7 milioane de locuitori și resurse limitate. Comunitatea internațională trebuie să ofere un sprijin continuu pentru a răspunde situației refugiaților și a comunităților gazdă, pentru a asigura incluziunea acestora, până când se vor putea întoarce acasă în siguranță.
Kristin Davis este alături de UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, din 2014. Ea a călătorit în Uganda, Republica Democrată Congo, Rwanda, Kenya, Africa de Sud, Bangladesh și Moldova pentru a afla mai multe despre activitatea UNHCR și despre situația refugiaților.