Zeci de absolvenți care au susținut examenul de bacalaureat și urmează să-și aleagă facultatea au participat la Forumul „Profesiile Viitorului” și au aflat ce înseamnă Animație, Game Design și Producție Multimedia sau Inginerie și Digital Fashion.

„Cred că unul dintre cele mai importante lucruri este că tinerii noștri au mai multe șanse să rămână acasă decât generațiile precedente, iar noi ne dorim foarte mult ca ei să aibă toate condițiile pentru a crea, pentru a inova și pentru a crește în Moldova. Noi vrem cu toții să trăim bine în țara noastră, de aceea avem nevoie de o economie competitivă, care poate să ofere oportunități de dezvoltare pentru fiecare cetățean. Știm cu toții că avem foarte mult de recuperat la acest capitol și putem recupera prin inovație și prin creativitate”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

În cadrul evenimentului, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a reiterat importanța investițiilor în universitățile din țară, pentru ca acestea să devină competitive pe plan regional și internațional:

„Noi am lansat un proiect prin care vom susține universitățile în acest an și în următorii doi ani cu o sumă de peste 500 de milioane de lei pentru proiectele inovative care au menirea să îmbunătățească programele de studii, inclusiv prin  dotarea laboratoarelor și sălilor de studii. Avem și alte proiecte în implementare, iar toate aceste acțiuni vin să îmbunătățească procesul de studii în universități”.

Absolvenții au interacționat cu profesioniști din industrie, profesori, studenți ai programelor de licență și au participat la diverse workshop-uri pentru a afla detalii despre aceste domenii.

„Am venit aici pentru a afla mai multe informații despre noile specialități, despre Game Design, Animație, pentru că mă interesează aceste domenii, asta simt eu că îmi place. Este foarte bine că a fost organizat acest forum pentru noi, ca să aflăm mai multe despre Profesiile Viitorului și să fim siguri în ceea ce vom alege să studiem”, a menționat David Bondarciuc, absolvent.

Doina Nistor, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie: „Din 2022, am lansat aceste trei specialități: Animație, Game Design și Producție Multimedia. Am făcut acest lucru la rugămintea studenților, pentru că ei ne-au spus că vor să studieze aceste specialități acasă, că sunt pasionați de domeniul creativ, de tehnologie și aceste specialități vin la intersecție. Sunt joburi foarte căutate, foarte plătite, este ceea de ce are nevoie și sectorul privat. Azi este ziua ușilor deschise, dar vom continua campania pe parcursul verii, studenții vor putea veni la aceste hub-uri de inovație pentru a vedea noile spații de inovare”.

Tinerii care studiază deja Profesiile Viitorului au venit cu cuvinte de încurajare pentru viitorii studenți.

„Vreau să îi încurajez pe viitorii studenți să aleagă o specialitate care le este dragă sufletului, să aleagă ceea ce le place și de ce sunt pasionați. Recomand cu încredere Producție Multimedia, pentru că studiile sunt interesante și interactive”, a spus

Diana Berzan, studentă la specialitatea Producție Multimedia, USM 

Specializarea în Animație este una dinamică și în continuă evoluție, iar absolvenții acestui program vor avea oportunitatea de a-și găsi un loc de muncă într-o varietate de domenii precum: 2D animator, 3D animator, Background artist, Character animator, Clean-up artist, Digital ink and paint artist, Image editor, Key frame animator, Layout artist, Lighting artist, Modeler, Rendering artist, Rigging artist, Storyboard artist, Texture artist și multe altele.

Producția Multimedia folosește fotografiile, videoclipurile, designul web sau animația, pentru a crea conținut captivant și informativ pentru public. Producătorii multimedia sunt strâns legați de jurnalism și producția de film și pot lucra în companii creative, publicitate, producție, televiziune sau online.

Specialitatea Game Design este foarte solicitată pe piața muncii, iar absolvenții acesteia  pot urma o carieră în producerea jocurilor, design, programare, artă și animație.

La forum a fost prezentat și programul de masterat Design Vestimentar și Textil (UTM) și noul masterat de Inovare și Leadership în Educație prin Tehnologii (UPSC).

„Este un masterat deschis în parteneriat cu colegii noștri de Universitatea din Estonia, din Tartu și din Narva, ei au fost cei care ne-au consultat în toată perioada de elaborare a acestui program. Masteratul de Inovare și Leadership în Educație prin Tehnologii vine să pregătească viitorii consilieri de tehnologii informaționale care vor veni în ajutor cadrelor didactice și manageriale”, a precizat Alexandra Barbăneagră, rectorul Universității de Stat „Ion Creangă”.

Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus să le prezinte tinerilor inovațiile din învățământul superior și să promoveze locurile de muncă din industria creativă.

Conform estimărilor Asociației Companiilor de Creație din Moldova (COR), cererea pentru noile domenii de calificare necesare industriei creative ar fi de cel puțin 300 de persoane pe an.

„Investițiile în universitățile din Moldova sunt necesare pentru a menține talentele acasă, pentru a extinde sectorul creativ și a spori competitivitatea Moldovei. Astfel, țara va putea să se integreze mai bine și să concureze pe piața europeană”, a precizat Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Moldova.

„Astăzi, avem nevoie de Profesiile Viitorului mai mult ca niciodată, provocările secolului XXI solicită soluțiile acestui secol, în această eră a schimbărilor constante, orice țară ambițioasă trebuie să îmbrățișeze profesiile viitorului”, afirmă Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Moldova.

În cadrul forumului și-au prezentat proiectele studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Stat din Moldova care au participat la un Bootcamp de antreprenoriat, organizat în perioada 18-23 iunie. Echipa câștigătoare va avea șansa de a-și prezenta produsul în Bootcamp-ul de antreprenoriat de iarnă de la UC Berkeley, California.

„Avem echipe faine, care au găsit idei interesante și care vor merge la iarnă în Statele Unite pentru a face pitch alături de peste 100 de echipe. Asta înseamnă că noi începem să avem startup-uri din rândul studenților”, a declarat Michelle Iliev, senior manager pentru Educație și Piața Muncii, Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova.

Profesiile viitorului pot fi studiate la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP). La cele trei specialități (Animație, Game Design și Producție Multimedia) se oferă oferă locuri cu bursă și cu taxă, în număr limitat.

Forumul „Profesiile Viitorului” a fost organizat de Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR), în parteneriat cu UTM, USM, UPSC, AMTAP și Mediacor, sub egida Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii, cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.