În cadrul unor verificări oficiale s-a constatat că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere”, denumit în mod greșit „miere artificială”.

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și al eliminării concurenței neloiale a producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.

Astfel, mierea este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în numirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare cu privire la caracteristicile produsului alimentar despre natura, identitatea, proprietățile și compoziția acestuia.

La fel, bunul nu trebuie să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce în realitate nu a fost utilizat.

Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: „Медовик”, „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul „Мед” – miere în limba rusă). În mod greșit, denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar în realitate a fost înlocuită cu „Sirop invertit cu aromă de miere”.

Drept urmare, utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor „Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.

Responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar.

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită tuturor operatorilor din domeniul alimentar care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de „Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.

Celor care fabrică produse de patiserie, ANSA le solicită să se abțină de la utilizarea denumirilor de „Медовик”, „Медовый”, dacă în calitate de ingredient nu este utilizată mierea naturală.

„Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale, vor acorda o atenție sporită respectării Legii nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare riscă amenzi în sumă de până la 25.000 de lei”, menționează ANSA.

sursa