Autoritățile italiene au luat decizia de a confisca nava organizației caritabile spaniole „Open Arms” după ce aceasta a desfășurat mai multe operațiuni de salvare în Marea Mediterană. Informațiile au fost confirmate de reprezentanții ONG-ului, care au menționat că nava a fost pusă sub sechestru pentru o perioadă de 20 de zile, iar echipajul a fost supus interogatoriului din partea autorităților.
Organizația caritabilă a efectuat trei operațiuni de salvare în ultima săptămână, salvând un total de 176 de persoane aflate în dificultate pe mare, inclusiv peste 90 de minori neînsoțiți. Cu toate acestea, la sosirea în portul Carrara, Italia, pentru a debarca migranții salvați, nava a fost pusă sub sechestru, iar căpitanul și șeful misiunii au fost interogați.
Se pare că sancțiunile au fost impuse pe baza presupusei încălcări a regulilor care cer navelor caritabile să se retragă imediat în port după o operațiune de salvare. Această măsură împiedică desfășurarea ulterioară a altor operațiuni de salvare într-o perioadă scurtă de timp.
În plus față de sechestru, organizația „Open Arms” se așteaptă să primească o amendă, cu sume estimate între 3.000 și 10.000 de euro. Purtătorul de cuvânt al grupului a declarat că aceste sancțiuni sunt legate de eforturile autorităților italiene de a descuraja navele de salvare să organizeze mai multe operațiuni pe mare.
Grupul „Open Arms” a subliniat că refuzul de a acorda asistență celor aflați în pericol pe mare constituie o infracțiune gravă și că sancțiunile aplicate afectează persoanele vulnerabile salvate în aceste operațiuni.
Până în prezent, autoritățile italiene nu au oferit clarificări cu privire la această situație. Guvernul italian, condus de Giorgia Meloni, a adoptat reguli mai stricte în februarie pentru a descuraja navele de salvare și a reduce fluxurile de migranți din Africa către țărmul italian. Organizațiile caritabile contestă aceste măsuri, susținând că migranții sunt determinați să încerce traversarea Mediteranei din diverse motive independente de prezența navelor de salvare.
Numărul migranților ajunși în Italia aproape s-a dublat în acest an comparativ cu 2022, depășind 135.000 de persoane. Autoritățile italiene continuă să gestioneze această problemă în contextul unor dezbateri aprinse privind politica migratorie.