Prețul la energia termică bate la buzunarul consumatorilor casnici din Chișină

Investițiile în eficiența energetică pentru blocurile rezidențiale, modernizarea sistemului de termoficare și contractarea individuală a energiei termice sunt câteva dintre soluțiile pentru consumatorii vulnerabili din municipiul Chișinău, propuse de asociațiile de locatari și experții energetici. Discuțiile au fost purtate în cadrul mesei rotunde „Provocările actuale ale consumatorilor vulnerabili de energie din Chișinău, pe agenda asociațiilor de proprietari. Capacități și soluții investiționale”, organizată pe 10 iulie de IDIS „Viitorul”.

Evenimentul a avut scopul de a aduce în discuție rolul asociațiilor de proprietari în oferirea soluțiilor pentru consumatorii din municipiul Chișinău și provocările relației dintre locatari și furnizorii de utilități.

Sectorul rezidențial este cel mai mare consumator de energie, fiind responsabil pentru circa 45% din consumul final de energie în Moldova, blocurile locative cu multe etaje însumând aproape 160 milioane m.p. sau 60% din fondul locativ. În același timp, fondului locativ rezidențial îi revine 98% din totalul datoriilor față de furnizorul de căldură. „1900 de locatari din cele patru blocuri locative care le administrez nu au apă caldă și achită mult pentru consumul energiei electrice. Cel mai mult bate la buzunar plata pentru consumul agentului termic: acum achităm 1 022 lei pentru o gigacalorie, de 5 ori mai mult decât în 2008. O soluție ar fi distribuția energiei termice pe orizontală, dar totuși, modernizarea sistemului de termoficare fără implicarea statului va dura o veșnicie”, povestește Magda Ivasiuc, președintele CCL 169 din sectorul Botanica.

Expertul în energetică Victor Parlicov susține că este de părere că politicile actuale promovează ineficiența energetică, iar soluțiile ar fi altele. „Problema cu eficiența energetică în blocuri este fundamentală. Municipalitatea oferă compensații de 40% pentru oamenii care consumă energia ce ar putea fi economisită. Noi de fapt subsidăm pierderea de energie. Din punctul de vedere a politicilor, este vorba de o risipă. Subsidarea trebuie să se facă la eficiența energetică și nu la consumul de energie, provocând în așa fel o risipă de energie. Iar soluții și investiții pentru eficiența energetică sunt și pot fi finanțate. Problema la acest capitol există însă la nivel de sistem și poate fi rezolvată doar la nivel de sistem”.