Primarul Ion Ceban a vorbit despre costurile și beneficiile asociate cu organizarea „Zilelor Chișinăului” în diasporă, un eveniment care a început acum trei ani și s-a extins la diverse locații din Europa. În răspuns la întrebările presei, Ceban a afirmat că evenimentul are atât o valoare culturală, cât și economică, fiind utilizat pentru a prezenta oportunitățile de investiții potențialilor investitori.
„Zilele Chișinăului peste hotarele țării, au startat acum 3 ani în urmă. Prima dată a fost la Buzău, după care a urmat la Botoșani, la Vaslui, la Ilfov. Au fost solicitări să extindem aceste evenimente în alte orașe din Europa, la Viena, la Milano. Avem solicitări și în interiorul țării: la Comrat, la Criuleni, la Anenii Noi, dar trebuie să ne gândim cum să aranjăm astfel de parteneriate. Ce se petrece, pentru că cineva încearcă să dea impresia că aceste evenimente sunt doar culturale, dar și educative, sunt evenimente cu caracter economic, pentru că prezentăm harta investițională investitorilor care sunt în afara țării. Vorbim cu conaționalii noștri care pot fi implicate în proiecte noastră. Prezentăm programul pentru tineri și migranți, în care sunt 2 componente importante, una cea de instruire, și a doua este componenta de grant. Nu este doar un program cultural, este unul vast. În delegațiile respective sunt diferite persoane incluse. Urmează de la 1 august să instituim un serviciu, pentru cei care sunt peste hotarele țării, pentru debirocratizarea unor procese, pentru unele activități de la distanță, inclusiv acte, documente, despre orice ce ar fi”, a punctat Ceban.
În ceea ce privește costurile, Ceban a menționat că acestea pot fi consultate pe transparenta.chisinau.md. Majoritatea cheltuielilor constau în transportul și cazarea artiștilor, deși majoritatea acestora nu primesc onorarii suplimentare pentru participare.
„De acum, din acest an am început să avem și parteneri, atât peste hotare, cât și parteneri în domeniu economic. De exemplu, dacă există o gustare, atunci sunt implicați agenții economici care vor să își prezinte marfa. La Barcelona, pentru scenă, pentru lumini, pentru partea logistică a fost organizat de către colegii noștri din diasporă și de mediul economic de acolo, inclusiv de Primăria de la Barcelona. Cheltuielile finale pot fi găsite pe transparenta.chisinau.md. a fost achitată drumul pentru artiști și cazarea. În mare măsură, artiștitilor care participă nu primesc onorarii. Marea majoritatea a artiștilor sunt angajați ai Direcției Culturii. Orchestra Fraților Advahov este orchestră municipală, spre exemplu. Avem relații comerciale cu ei, dar avem un număr de evenimente pe an, unde ei participă cu titlu gratuit”, a declarat edilul.