Un număr de 11 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au făcut insolații din cauza temperaturilor ridicate. Cazurile au fost înregistrate pe parcursul săptămânii trecute în municipiul Chișinău și în localități din nordul și centrul țării.

Solicitat de agenție, purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Vladislava Ceban, a menționat că persoanele au vârstele cuprinse între 2 și 70 de ani. „Cinci dintre acestea sunt minori. După acordarea primului ajutor medical, toate persoanele au fost spitalizate pentru îngrijiri medicale suplimentare. Acestea au suferit insolații de gradul întâi și doi”, a spus sursa citată.

Potrivit medicilor, pentru a preveni efectele negative ale caniculei și insolației, persoanele trebuie să evite expunerea excesivă la soare între orele 11.00-18.00, să poarte pălării de soare, haine lejere din fibre naturale de culori deschise, să bea cel puțin doi litri de lichide. Totodată, medicii îndeamnă populația ca la apariția semnelor de insolație (febră, dureri de cap, amețeli etc.) să se adreseze după ajutor medical.

Meteorologii au emis pentru astăzi Cod galben de caniculă. Pe parcursul zilei, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge +37°C. Totodată, astăzi, începând cu ora 17.00 și până mâine, ora 08:00, în țară va fi valabil Codul galben de instabilitate atmosferică.