Ţara noastră riscă să rămână fără păduri în următorii 20 de ani. Ultimele date statistice arată că în Moldova defrişările sunt în creştere, în vreme ce sădirile de puieţi se menţin la aproximativ acelaşi nivel. Problema defrişărilor rămâne a fi un subiect sensibil, iar în lipsa unor măsuri prompte de stopare a acestui fenomen, calitatea vieţii în Republica Moldova va avea grav de suferit, informează Moldova 1.
În Republica Moldova se taie câte trei hectare de pădure la fiecare oră, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), iar zilnic în ţara noastră se defrişează 73 de hectare forestiere. Potrivit Agenţiei „Moldsilva”, mai puţin de 13% din suprafaţa totală a Moldovei este acoperită cu păduri. Cel mai ridicat grad de împădurire o are zona de centru, unde sunt concentrate aproximativ 60 la sută dintre păduri. În zona de nord, gradul de împădurire este de circa şapte la sută, iar la sud situaţia este aproape aceeaşi.
Ecologiştii au tras un semnal de alarmă, pentru că s-a ajuns la mai puţin de 13% din suprafaţa totală a ţării să fie acoperită cu păduri. Potrivit acestora, fără păduri nu vom putea rezolva niciuna din marile probleme cu care se confruntă Republica Moldova, în primul rând, ne referim la secetă, la râuri mici şi fără de apă. Agenţia „Moldsilva” autorizează defrişarea a 500 de mii de metri cubi de lemn anual, în timp ce consumul de lemn este de peste un milion de metri cubi, adică de două ori mai mare.
Pădurile din Moldova pot absorbi peste două milioane de tone de bioxid de carbon anual. De asemenea, spaţiile verzi joacă un rol important în lupta împotriva eroziunii solului şi alunecărilor de teren. Pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate 330 de acţiuni ilicite de tăiere a pădurilor, braconaj, păşunat ilicit şi alte contravenţii cu implicarea personalului serviciului silvic.
Prejudiciul cauzat fondului forestier pe cazurile respective constituie 2,4 milioane de lei şi au fost recuperate prin intermediul unor litigii doar 515 mii lei.