La Guvern a parvenit o propunere ce prevede modificarea calendarului fiscal și o nouă majorare a accizelor pentru produsele din tutun. Mai exact, în loc de cele 15% planificate, se propune pentru anul viitor o creștere de peste 20% a accizelor pentru țigări, precum și pentru rezervele destinate sistemelor de încălzire a tutunului, transmite agenția de presă INFOTAG.

Anul trecut, Guvernul Republicii Moldova a aprobat un calendar al accizelor pentru anii 2021-2023, care prevede o creștere anuală de 15% a accizelor la țigări și rezervele din tutun. Autoritățile au decis să nu majoreze exagerat taxele, întrucât acest lucru ar putea duce la dezvoltarea pieței tenebre și, în rezultat, la o pierdere a volumului de venituri la bugetul de stat. Calendarul accizelor a fost adoptat ținându-se cont de riscurile de contrabandă, de puterea de cumpărare a populației, pe de o parte, și de reducerea atractivității mărfurilor dăunătoare sănătății, precum și de îndeplinirea obligațiilor față de Uniunea Europeană, pe de altă parte.

Recent, în spațiul mediatic, a apărut un studiu elaborat de centru PAS și Fundația SOROS, în care se propune ca, anul viitor, accizele pentru țigări și rezervele pentru dispozitivele de încălzire a tutunului să crească cu peste 20%. Autorii propunerii fac referire la Ucraina, unde legea prevede o creștere anuală a accizei pentru tutun cu 20%, de la 1 ianuarie 2019 până la 1 ianuarie 2025.

În Moldova, creșterea echilibrată a accizelor a contribuit la prevenirea contrabandei cu produse din tutun, nivelul căreia s-a menținut la un nivel relativ scăzut, de circa 2%, lucru care nu este valabil și pentru Ucraina.

În țara vecină, în luna august a acestui an, a fost înregistrată o creștere record a pieței ilicite de țigări, 15,9% – un maximum absolut pentru ultimii 10 ani. Pentru comparație: anul trecut această pondere era de 7%.

Volumul de țigări ilicite de pe piața ucraineană a crescut de peste două ori, în ultimul an, de la 3,3 miliarde la 7,2 miliarde. Acest fapt a influențat negativ bugetul de stat, cauzând pierderea de taxe și accize în valoare de circa 13,2 miliarde de grivne.

Principalele surse care contribuie la dezvoltarea pieței ilegale sunt reprezentate de produsele destinate magazinelor Duty Free sau exportului, care sunt vândute în mod ilegal în Ucraina, precum și de produsele locale contrafăcute. În același timp, nivelul contrabandei, adică volumul produselor aduse în mod ilegal din alte țări, a scăzut până la 1,6%.

Experții ucraineni consideră că motivul pentru creșterea bruscă a pieței ilicite a tutunului este o politică fiscală nechibzuită, combinată cu acțiuni insuficiente de contracarare a pieței subterane.