Chișinău, 20 ianuarie 2024 – În cadrul vizitei sale de două zile în Republica Moldova Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, salută angajamentul Guvernului Republicii Moldova și al poporului său în ceea ce privește protecția și asistența acordată refugiaților din Ucraina care caută siguranță în țară. Această recunoaștere a avut loc în cadrul unei întrevederi cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați a efectuat a treia sa vizită oficială în țară în perioada 18-19 ianuarie.
Președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de UNHCR Republicii Moldova în gestionarea crizei umanitare, odată cu declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Președinta a menționat că, în ciuda resurselor limitate, Republica Moldova și-a demonstrat ferm solidaritatea față de cetățenii ucraineni care caută refugiu în țara noastră. Așa cum războiul în țara vecină se prelungește, șefa statului a reiterat angajamentul pentru protecția temporară a refugiaților, conform standardelor europene.
„Timp de aproape doi ani, Guvernul și poporul Republicii Moldova au dat dovadă de un curaj, o determinare și o căldură remarcabilă în primirea, protecția și asistența acordată refugiaților din Ucraina. Ei sunt un exemplu pentru întreaga lume. În pofida sprijinului puternic primit la nivel global, situația actuală necesită un nivel și mai mare de solidaritate din partea comunității internaționale, pe măsura angajamentului neobosit al Moldovei. Fac apel la mult mai mult sprijin – umanitar, de dezvoltare și bilateral – pentru refugiați, desigur, dar în egală măsură pentru Republica Moldova și pentru cetățenii acesteia,” a declarat Filippo Grandi.
Republica Moldova, atât poporul, cât și Guvernul său, au jucat un rol crucial în asigurarea unui mediu lipsit de pericole pentru cei strămutați de război. Dincolo de primirea călduroasă a refugiaților, Republica Moldova a luat măsuri legislative semnificative, acordând protecție temporară ucrainenilor și asigurând astfel accesul la serviciile din țară.
De asemenea, Moldova a participat în cadrul Forumului Mondial pentru Refugiați 2023, anunțându-și angajamentul său prin șapte obiective de sprijinire a refugiaților. Eforturile exemplare au fost recunoscute la nivel internațional, prezentând Republica Moldova ca un exemplu pozitiv, chiar și printre națiunile mai mari. Aceste angajamente acoperă o gamă largă de aspecte, subliniind incluziunea refugiaților, protecția drepturilor copiilor, promovarea egalității de gen, prevenirea violenței bazate pe gen și furnizarea de servicii complete pentru refugiați.
La începutul acestei săptămâni, UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a solicitat continuarea sprijinului internațional pentru Planul de răspuns pentru refugiați în contextul situației din Ucraina (RRP), pentru a permite furnizarea asistenței atât de necesare pentru refugiații din Ucraina care caută siguranță în țările vecine, inclusiv în Republica Moldova.
În cadrul vizitei sale, Înaltul Comisar Filippo Grandi, însoțit de Directorul Regional al UNHCR pentru Europa, Philippe Leclerc, și de Reprezentanta UNHCR în Republica Moldova, Francesca Bonelli, s-a întâlnit cu Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la Centrul de plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități. De asemenea, Grandi s-a întâlnit cu Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Centrul de înregistrare al UNHCR. Organizațiile partenere Catholic Relief Services (CRS) și Centrul de Drept al Avocaților (CDA) au oferit actualizări privind operațiunile, inclusiv programul de asistență financiară al UNHCR și sprijinul juridic pentru refugiați.
Înaltul Comisar s-a alăturat unei discuții cu comunitatea internațională și cu Banca Mondială, și a vizitat, de asemenea, inițiativele comunitare și infrastructurile locale din Palanca. UNHCR a încheiat parteneriate active cu autoritățile locale care găzduiesc refugiați pentru a îmbunătăți serviciile nu numai pentru populația refugiată, ci și pentru comunitățile gazdă.