Aveți grijă ce mâncați de sărăbători. Recomandările Ministerului Sănătății

Aveți grijă ce mâncați de sărăbători. Atenționarea vine din partea ministerului Sănătății care îndeamnă oamenii să nu facă abuz de băuturi alcoolice și alimente bogate în grăsimi.

Specialiștii recomandă atenție maximă la alimentele prăjite, bogate în grăsimi și greu digerabile. Combinarea lor cu băuturi alcoolice face rău ficatului. De asemenea, acest lucru poate provoca probleme grave de sănătate, precum crizele de colecistită și pancreatită.

Totodată, Ministerul Sănătății atenționează că, consumul excesiv de băuturi spirtoase afectează organismul în mod considerabil, încetinește funcționalitatea sistemului nervos central, provoacă pierderea controlului, persoana devine agresivă și incontrolabilă. Intoxicațiile cu alcool au efecte extrem de grave precum: voma violentă, somnolența extremă, inconștiența, dificultăți în respirație, palpitații și chiar deces.

Astfel, medicii recomandă să conumați cât mai multă apă, fructe și legume. De asemenea, este bine să consumați alimente bogate în proteine și acizi grași care încetinesc absorbția alcoolului. Nu este bine să amestecați mai multe feluri de băuturi, dar și să consumați multe grăsimi. Totodată, nu uitați de exercițiile fizice, chiar și în zilele de sărăbători.

Pe parcursul anului 2016, s-au intoxicat de la consumul exagerat de alcool 859 de persoane.

Totodată, statisticile medicale arată că aproximativ 220 de persoane din 1000 de locuitori se îmbolnăvesc de colecistită acută, iar prevalența bolnavilor de pancreatită este de circa 40 de cazuri la 100 mii de locuitori.