Aeroportul Chișinău a primit primele aeronave din cele peste 50 care sunt așteptate să ajungă la noi din Israel. Se întâmplă în contextul în care în jur de 30.000 de pelerini din Țara Sfântă au ales să tranziteze Republica Moldova, în drumul lor spre orașul ucrainean Umani. Acolo pelerinii israelieni vor sărbători Anul Nou evreiesc. Înainte de a-și continua călătoria cu autocarul, unii dintre ei se opresc la sinagogile din Chișinău unde se roagă și pot lua o masă caldă. 

„Astăzi, până la ora prânzului, pe aeroportul din capitală au aterizat 13 aeronave de pe cursa Tel Aviv-Chișinău. De asemenea, în următoarele 48 de ore sunt așteptate peste 40 de avioane. În total, numărul cetățenilor din Israel care vor tranzita Republica Moldova, este de aproximativ 30 de mii.” 

În timp ce unii se îndreaptă direct spre Ucraina, alții au decis să facă un popas la sinagogile din Chișinău. Acolo pot să se roage, să ia o masă caldă sau, pur și simplu, să se odihnească. Este și cazul sinagogii „Habad Liubavici”, unde, începând de ieri, au început să vină primii pelerini din Israel. 

„Acum, ca să ajungi în Ucraina, una din căi este să vii în Moldova și să treci frontiera în Ucraina. Așadar, cei care vor merge în Ucraina pentru această sărbătoare, se opresc aici pentru a se ruga sau pentru a mânca. Noi suntem gată să-i deservim pe toți. Avem o bucătărie care lucrează aproape mereu pentru cei care vor să comande sau pentru cei care vor să-și ia mâncare pe drum”, Shneur Tiefenburn ,pelerin din New York.

Ulterior, aceștia se merg în localitatea Uman, din țara vecină, unde, anual, are loc un pelerinaj de Anul Nou evreiesc. 

Sărbătoarea denumită Rosh Hashanah, are loc, tradițional, la mormântul unui cunoscut rabin din secolul XVIII. Potrivit credinței evreiești, în această zi Dumnezeu le decidă soarta pentru anul următor, iar toate dorințele sunt ascultate. 

Tradițional, sărbătoarea începe cu sunetul șofarului, un instrument muzical, făcut din os de berbec.

„În această zi se decide soarta fiecărui om, ce se va întâmpla cu el în noul an, de aceea oamenii acordă o atenție deosebită, se pregătesc serios de această zi. De aceea, la această sărbătoare importantă, evreii hasidici merg să fie alături de rabin, cel care se roagă ca fiecare să aibă parte de sănătate, fericire și un an bun.”

Deși premierul israelian Netanyahu a recomandat comunității de evrei hasidici să evite deplasările în Ucraina în acest an, pelerinii afirmă că nu le este frică, așa cum și la ei în țară războiul durează de mult timp. 

„Nu, nu ne este frică de război, pentru că știm că și în Israel suntem în război, noi trăim cu asta. Este ok pentru noi. Noi credem că facem un lucru bun, așa că este ok pentru noi”.

În acest an, evreii vor păși în anul 5784. Pe lângă conotația religioasă, această sărbătoare esta și un bun prilej de a petrece pentru evreii hasidici. 

De ieri, pe rețelele sociale au apărut filmulețe cu pelerinii care au ajuns în Moldova. 

Potrivit autorităților, în perioada 11-22 septembrie, accesul pe Aeroportul Internațional Chișinău va fi restricționat. Vor putea intra doar călătorii cu bilet și document de călătorie. 

De asemenea, a fost suplinit numărul polițiștilor de frontieră, iar pe drumurile naționale, spre punctele de trecere a frontierei moldoucrainene Palanca, Tudora și Otaci, echipaje ale poliției asigură fluidizarea traficului.