Reforma sistemului de pensii: toţi pensionarii puşi pe picior egalitate

Echitate în sistemul de pensii. Pensionarii vor primi plăţi după aceeaşi formulă de calcul, iar pensiile privilegiate vor dispărea. Asta prevede noua reformă a sistemului de pensii, proiect înaintat Parlamentului de către Guvern.

“Este foarte important ca eliminarea pensiilor privilegiate să nu ducă la un exod în masă  a specialiştilor din serviciul public. Este important ca Guvernul să asigure o comunicare adecvată ca populaţia să înţeleagă că reforma sistemului de pensionare nu ţine doar de majorarea vârstei de pensionare”, a afirmat directorul executiv “Expert-Grup”, Adrian Lupuşor.

Potrivit prevederilor legislative, una dintre consecinţele reformei ar fi că pensiile se vor mări considerabil, iar în unele cazuri chiar se vor dubla, în special la persoanele care se vor pensiona începând cu anul viitor. Totodată, oamenii îşi vor putea calcula singuri pensiile care li se cuvin datorită faptului că va fi elaborată o formulă clară de calcul.

“Noi suntem în favoarea ca fiecare, indiferent, face partea din categoria de judecător, procuror, funcţionar public, eşti un medic, eşti un învăţător, eşti o persoană de la ţară, toţi urmează să se pensioneze după aceeaşi normă de pensionare şi după aceeaşi formulă de calcul”, a afirmat directorul CNAS, Laura Grecu.

O altă noutate este că perioada în care un părinte va îngriji un copil cu nevoi speciale va fi luată în considerare la calcularea pensiei.

O altă prevedere a legii este mărirea vârstei de pensionare până la 62 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Totuşi, acest lucru nu va fi atât de resimţit întrucât vârsta de pensionare se va mări timp de 10 ani.