Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis dictatorului nord-coreean Kim Jong Un că doreşte să treacă la ”etapa superioară” a cooperării ţărilor lor, scrie marţi presa de stat de la Phenian, relatează AFP, potrivit news.ro.
Acest mesaj de susţinere intervine în contextul în care Coreea de Nord şi-a multiplicat, în ultimele luni, testele de armament, condamnate de către Statele Unite şi Japonia, Coreea de Sud şi Occidentul, aliaţii lor.
”Prietenia tradiţională” dintre China şi Coreea de Nord ”rezistă de mult timp provocărilor schimbărilor situaţiei internaţionale”, îi transmite Xi Jinping lui Kim Jong Un în acest mesaj, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.
”Nu voi înceta să acţionez pentru a trece la etapa superioară a prieteniei şi cooperării între cele două părţi”, adaugă preşedintele chinez.
El subliniază că realţaiile internţaionale în lume şi în Asia ”se schimbă în mod serios şi în mod complicat”.
KCNA a publicat acest mesaj cu puţin înainte de publicarea unei ”Declaraţii Comune” a miniştrilor de Externe din Grupul Celor Şapte (G7), în care condamnă testele de armament ale Coreei de Nord şi cer ca Phenianul să se abţină de la orice nou test nuclear sau tir de rachetă balistică, ameninţând cu un ”răspuns internaţional rapid, unit şi robust”.
China este principalul aliat al Coreei de Nord şi cel mai mare susţinător economic.
Relaţia dintre cele două ţări a fost forjată în Războiul Coreei (1950-1953), în care Mao Zedong a trimis milioane de ”voluntari” să lupte împotriva forţelor ONU conduse de către Statele Unite.
În 1961, Beijingul şi Phenianul au semnat un tratat de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă în cazul unui atac armat.
Mao i-a catalogat atunci pe aliaţi la fel de apropiaţi ca ”buzele şi dinţii”.
Aceste relaţii s-au răcit uneori, din cauza ambiţiilor nucleare ale Coreei de Nord, însă rivalitatea tot mai mare dintre China şi Statele Unite din ultimii ani a contribuit la o ”reîncălzire” a acestora.
China şi Rusia s-au opus prin veto, în 2022, unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care impunea noi sancţiuni Coreei de Nord din cauza tirurilor nord-coreene de rachetă balistice repetate.