Judecătorii Curții Constituționale ar putea avea doar imunitate funcțională și ar putea fi echivalați în obligații cu restul cetățenilor, pentru acțiunile sau inacțiunile comise în afara exercitării mandatului.
Un proiect de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituțională și Codul jurisdicției constituționale a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați socialiști, scrie bizlaw.md.
Documentul are drept scop ajustarea cadrului normativ, care reglementează imunitățile, incompatibilitățile și responsanbilitățile Curții Constituționale. Astfel, se propune responsabilizarea judecătorilor constituționali pentru opiniile și voturile exprimate, contra unor sume de bani, din anumite interese, contrare Constituției. La fel, se dorește excluderea dreptului judecătorilor de a-și stabili singuri limitele competenței.
Astfel, dacă în prezent, Legea cu privire la Curtea Constituțională prevede că judecătorii instanței nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului, deputații propun o serie de modificări. Mai exact, judecătorii să nu poată fi trași la răspundere juridică, cu excepția cazurilor prevăzute la unele articole din Codul penal. Acestea se referă la infracțiuni precum:
- pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii;
- corupere pasivă;
- abuzul de putere sau abuzul de serviciu;
- excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu;
- îmbogățirea ilicită;
- uzurparea puterii de stat.
Mai mult, parlamentarii propun excluderea, din Codul jurisdicției constituționale a alin. (2) din art. 6, care spune că instanța singură își stabilește limitele de competență.