Adrian Candu: „Curtea Constituțională a așezat lucrurile pe făgașul lor legal”

„Curtea Constituțională a așezat lucrurile pe făgașul lor legal și a dat un semnal clar președintelui Dodon că inițiativele nu pot să iasă din cadrul constitutional”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu, după pronunțarea deciziei Curții.

Andrian Candu a amintit că, imediat după lansarea inițiativei președintelui Igor Dodon, a calificat acțiunea drept neconstituțională și lipsită de temei.  Potrivit lui, demersurile prin care se încearcă lansarea pe bani publici a unor pre-campanii electorale trebuie și vor fi blocate.

La 27 iulie 2017, Curtea Constituţională a pronunţat Hotărârea privind controlul constituţionalităţii Decretului Președintelui Republicii Moldova din  28 martie 2017 privind desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes national.

Între altele, Curtea a stabilit, cu titlu de principiu, că orice modificare care vizează competențele Președintelui urmează să producă efecte doar pentru mandatul succesorului și nu poate afecta atribuțiile Președintelui aflat în exercițiul funcției. De asemenea, Curtea a subliniat că în cadrul unui exercițiu referendar nu pot fi puse întrebări de natură diferită, chiar dacă aceste întrebări se regăsesc în buletine de vot distincte.

Curtea a subliniat că este contrar spiritului și literei Constituției ca Președintele, sub „acoperirea” sintagmei „probleme de interes național”, să poată iniția un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic.