Un pescar a fost la un pas de înec după ce gheața de pe lacul unde pescuia s-a spart. Din fericire acesta a fost doar un exercițiu practic organizat de echipă de scafandri și echipa SMURD în cadrul Direcției Regionale Căutare Salvare numărul 2 din Bălți, despre pericolul la care sunt supuși când merg pe gheața subțire.

NICU VLAS, Ofițer Superior SOPI, DRCS nr.2: „Suntem în perioada rece a anului și în perioada rece presupune apariția stratului de gheață pe bazinele acvatice, la fel avem și pescarii care sunt în spatele nostru, cu ei au fost petrecute niște mici instructaje. Cu privire la comportarea lor pe stratul de gheață.”

Potrivit specialiștilor, pentru ca deplasarea pe gheață să fie în siguranță, grosimea acesteia nu trebuie să fie mai mică de 7 cm.

NICU VLAS, Ofițer Superior SOPI, DRCS nr.2: „Este necesar de a respecta anumite reguli, una dintre reguli ar fi ca stratul s-au grosimea gheții care să ne deplasăm, trebuie să nu fie mai mică de 7 centimetri.”

Echipa de paramedici a oferit, de asemenea, sfaturi privind comportamentul sigur pe gheață, insistând asupra necesității de a fi precauți și de a respecta regulile de siguranță în orice moment.

ION PÎCĂLĂU, Maior, Formator Instructor de paramedici al DRCS nr.2: „În cazul în care persoana a fost extrasă din apă și este conștientă, imediat se înlătură hainele umede, după posibilitate se duce într-o încăpere caldă, se dă haine uscate s-au se înfășoară într-o plapumă uscată, se dau băuturi calde apoi fierbinți, la necesitate se transportă la unitatea sanitară cea mai apropiată.”

Pentru acordarea primului ajutor medical, fiecare paramedic are câte o trusă medicală, dotată după ultimele standarde.

„Sunt fixate aici de prim ajutor, plus avem acest aparat care măsoară aproape toate valorile funcțiilor vitale, plus la aceasta maia re încorporată … și un defibrator, care defibrează în caz de stop cardio respirator.”

Conform datelor statistice, pe parcursul anului 2023 în Republica Moldova au fost înregistrate 60 cazuri de înec, dintre care 11 decese în perioada rece a anului.

sursa