Victimele represiunilor politice vor primi compensații de la stat. Peste 2 milioane de lei au fost alocate

Victimele represiunilor politice vor primi compensații de la stat. Peste 2,45 milioane de lei au fost alocate de către guvern. Banii vor ajunge la 16 beneficiari din 10 localități.

Aproximativ 251 de mii de lei din această sumă vor fi transferaţi pentru plata primei tranșe persoanelor din raioanele Anenii Noi, Edineț și Criuleni, cărora le-a fost stabilită compensația respectivă anul trecut. Totodată, cea mai mare parte a sumei, 1,93 milioane de lei, reprezintă tranșa unică achitată persoanelor care au împlinit vârsta de 75 de ani din șase localități. Alte 300 de mii de lei vor fi direcţionaţi către plata titlurilor executorii în raionul Cahul și municipiul Chișinău.

Anual, Guvernul achită compensații care acoperă valoarea averii confiscate, naționalizate sau scoase în orice mod din posesia victimelor reabilitate ale represiunilor politice. Potrivit legii, plata compensațiilor poate fi efectuată pe o perioadă de până la trei ani, dacă valoarea bunurilor deposedate este mai mică de 200 mii de lei, şi pe o perioadă de până la cinci ani,  dacă valoare bunurilor depășește această sumă.

În bugetul de stat pentru 2017 sunt prevăzute mijloace financiare  în sumă de 13 milioane de lei pentru achitarea compensațiilor victimelor politice. În 2016 în acest scop au fost achitate peste 13,6 milioane de lei, iar în 2015 – 20,7 milioane de lei.