Prețurile cresc mai repede decât salariile, iar veniturile reale din salariu ale moldovenilor au scăzut în primul trimestru al acestui an cu 5,2 % față de câștigul salarial real din aceiași perioadă a anului trecut.
Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, indicele câștigului salarial real în trimestrul I al acestui an, față de anul 2021, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum, a fost de 94,8%.
Câștigul salarial mediu lunar nominal brut, la unitățile din sectorul real și toate instituțiile bugetare, a constituit 9560 de lei, fiind în creștere cu 12,9 % față de trimestrul I 2021 și în scădere cu 2,1% față de trimestrul IV 2021.
Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2022, s-au înregistrat în informații și comunicații – 24489,0 lei; activități financiare și de asigurări – 17365,9 lei; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12989,4 lei.
Cele mai mici valori s-au înregistrat în activități de cazare și alimentație publică – 6130,4 lei; agricultură, silvicultură și pescuit – 6258,2 lei; artă, activități de recreere și de agrement – 6610,7 lei.
Comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, în majoritatea activităților economice s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial. Cele mai semnificative au fost în industria extractivă – cu 13,1%; sănătate și asistență socială – 11,1%; distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – 9,7%.
Totodată, numărul mediu al salariaților a crescut în activități de servicii administrative și activități de servicii suport; distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare.
Cele mai semnificative descreșteri ale numărului mediu de salariați s-au înregistrat în construcții; industria extractivă; agricultură; activități de cazare și alimentație publică.