În pragul alegerilor prezidențiale, subiectul secțiilor de votare care urmează a fi deschise în Federația Rusă, rămâne în continuare unul dispensat. Liderii politici pierd proporționalitatea acestora, neștiind care și cum va trage victoria de partea sa. Politica duplicitară a acestora nu a rămas în umbră, jurnalistul Valeriu Reniță și-a expus parerea la acest subiect, pentru portalul de știri Politics.md.
Jurnalistul din Chișinău, susține că dorința oamenilor de a vota trebuie să fie factorul decizional la proporționalitatea secțiilor de votare în diasporă.
„Eu cred că noi toți dorim să trăim într-un stat de drept dar trebuie să mai vedem clar cât avem de parcurs până acolo pentru ca drumul e lung. Și iată până atingem ținta asta nu trebuie să ne dedăm isteriilor și propagande deșarte, de aceia orice comentariu pe care îl fac politicienii ar fi bine să fie susținut de anumite fapte. Deci toți vor ca în diasporă, fie în Rusia fie în Europa, să deschidă secții de votare cât mai multe, dar proporțional la oamenii care doresc. Pentru asta avem două criterii: cei care se înregistrează acum și experiența din anii trecuți sau din anii ce i-au petrecut. Deci sigur că nu putem garanta că în toate țările și toți oamenii care sunt responsabili de chestiunea asta vor face totul ideal și în condițiile unui stat de drept pe care încă nu îl avem”, a meționat Valeriu Reniță.
În același timp el a specificat că țipetele, isteria și critica deșartă nu o să ne ajute la chestia asta. Reniță este de părere că dacă sunt nereguli și dacă sunt neajunsuri, ele trebuiesc scoase la suprafață, discutate și de văzut daca putem ori nu să le înlăturăm, că uneori nu putem pur și simplu, nu avem putere de asta.
Întrebat despre poziția liderului de la Bălți în această problemă, și scindarea bruscă al lui de Federația Rusă. Jurnalistul a răspuns că e foarte ciudat și critica pe care o face Renato Usatîi vine doar în deserviciul liderului.
„Îmi pare chiar foarte ciudat pentru că de regulă noi îl confundăm pe dânsul cu electoratul pro-rus, toată lumea știe că el nu numai a locuit, nu numai că a activat în businessul din Rusia, dar cumva s-a identificat cu tot ce înseamnă elementul ăsta pro-rus în alegeri. Din cauza asta, eu am rămas într-un fel contrariat. S-ar putea ca pur și simplu reacția lui să vină din cauza că i s-au deschis dosarele acestea în Rusia, este supus urmăririi internaționale, și din această cauză asta e o reacție. Dar din punct de vedere politic, el trebuie să separe foarte clar, urmărirea lui penală și ceea ce înseamnă susținerea unui candidat care este confundat totuși cu un candidat pro-rus, el nu poate fi altfel decât îl știe lumea. Din cauza asta eu consider că în primul rând nu e corectă critica lui și în al doilea rând el își face un deserviciu”, conchide jurnalistul.