Schemă de trafic de influenţă descoperită de SPIA. 2 poliţişti, un student al Academiei de Poliţie şi un fost angajat reţinuţi

2 poliţişti, un student al Academiei de Poliţie şi un fost angajat al instituţiei au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă. Aceştia sunt suspectaţi de securitatea internă a ministerului de Interne că ar fu pus la cale o schemă prin care, în schimbul unor sume de bani facilitau angajarea la Inspectoratul General de Poliţie sau înmatricularea la Academia de Poliţie.

Potrivit informaţiilor acumulate, suspecţii, susţinând că au influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul mai multor subdivizuni ale MAI, inclusiv și din cadrul Academiei de poliție “Ștefan cel Mare” a MAI, au pretins și primit sume bănești de la mai multe persoane, pentru a facilita angajarea unora din ei în cadrul Inspectoratului General al Poliției, iar pentru alții admiterea la studii și promovarea studiilor în cadrul Academiei de poliție.

Operațiunea de documentare a durat 6 luni, fiind inițiate 3 cauze penale pentru trafic de influență, corupere pasivă și corupere activă.

Astfel, în baza materialelor și probelor obținute, ofițerii SPIA de comun cu procurorii anticorupție și ofițeri CNA au efectuat simultan 15 percheziții în automobilele, domiciliile și birourile de serviciu ale suspecților, din raionul Briceni, Fălești și municipiul Chișinău.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate calculatoare, telefoane mobile și alte obiecte relevante cauzelor investigate.

Patru bănuiți au fost reţinuți pe un termen de pînă la 72 ore, iar alți doi bănuiți sunt cercetați în stare de libertate.