Pe 28 octombrie, în R. Moldova a început Campania II de vaccinare antirabică a vulpilor, care se va desfășura până pe 10 noiembrie. Campania vizează regiunile cu risc ridicat de apariție a rabiei, inclusiv raioanele Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă, Drochia, Râșcani, Florești, Soroca, Edineț, Briceni și alte 17 regiuni, printre care și municipiul Chișinău.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, această inițiativă implică distribuirea momelii vaccinale antirabice, coordonată de medicii veterinari ai ANSA, cu sprijinul întreprinderilor silvice și al Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.

Scopul campaniei este de a proteja fauna sălbatică și de a reduce riscurile de transmitere a virusului rabic către animalele domestice și oamenii.

Astfel, în perioada campaniei, autoritățile recomandă restricționarea circulației libere a câinilor și pisicilor în zonele vizate, pentru a preveni competiția acestora pentru momelile destinate vulpilor. ANSA precizează că, deși vaccinul nu este destinat animalelor domestice, consumul accidental de către câini sau pisici nu este dăunător.

„Cetățenii sunt îndemnați să respecte măsuri de precauție în cazul întâlnirii cu momelile. Dacă găsesc o momeală intactă într-o zonă frecventată de copii sau animale, aceasta ar trebui mutată cu mănuși în zone împădurite. În caz de ambalaj deteriorat, se recomandă anunțarea medicului veterinar”, anunță ANSA.

Programul de eradicare a rabiei este cofinanțat de Uniunea Europeană și susținut de România, având ca obiectiv transformarea R. Moldova într-o țară liberă de rabie.

sursa