Încă o cauză penală de malpraxis a fost remisă în instanța de judecată. Un medic din Fălești este învinuit de încălcarea regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, ce au cauzat decesul unui nou-născut. Medicul riscă până la 3 ani de închisoare. 

Procuratura raionului Fălești a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința unui medic obstetrician ginecolog.

Persoana este învinuită că având calitatea de medic obstetrician-ginecolog al Secției obstretică și ginecologie a IMSP „Spitalul raional Fălești” nu a determinat existența bazinului strâmtat al pacientei, ca urmare având loc o naștere complicată.

Potrivit procurorilor, situația necesita transportarea gravidei la o instituție de un nivel mai înalt sau în caz de contraindicație pentru transportare, fiind necesară operația cezariană în perioada I a travaliului.

Doctorul, însă, a luat decizia incorectă de administrare a Oxitocinei, aceasta fiind contraindicată în asemenea situații, iar ca rezultat s-a decis ca nașterea să continue pe cale naturală”, au precizat reprezentanții Procuraturii Generale.

Cazul a avut loc pe 15 mai 2018, în sala de naștere la IMSP „Spitalul raional Fălești”.

În cadrul primirii aceleiași nașteri a apărut o altă situaţie obstetricală în care, din motivul că nu a fost utilizată extracția pneumatică a fătului cu aplicarea ventuzei obstreticale, copilul s-a născut în stare gravă, fiindu-i provocate leziuni corporale în rezultatul cărora ulterior, la data de 05 iunie 2018 în IMSP „Spitalul clinic Municipal nr.1″, a survenit decesul nou-născutului”, au comunicat reprezentanții Procuraturii.

Medicul pledează nevinovat.

Potrivit procurorilor, infracțiunea incriminată inculpatei se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

sursa