Directorul adjunct al Întreprinderii de Stat Poşta Moldovei a fost reţinut, în această dimineaţă, de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar în care este bănuit de abuz de serviciu. Funcţionarul a fost escortat pentru audieri şi va rămâne în custodia CNA pentru următoarele 72 de ore.Potrivit datelor preliminare ale anchetei, în perioada mai-iunie 2021, factori de decizie de la Poşta Moldovei, având o înţelegere prealabilă cu două companii, ar fi încheiat mai multe contracte fictive de prestare a serviciilor în domeniul IT, chiar dacă întreprinderea beneficia de aceleaşi servicii, conform unui contract încheiat cu o altă companie în domeniu.

Pentru a evita licitaţia publică, aceştia ar fi perfectat contractele ca achiziţii de valoare mică, suma totală a acestora fiind de 229 000 de lei. Astfel, funcţionarii ar fi gestionat resursele materiale şi financiare publice contrar destinaţiei lor, prejudiciind bugetul de stat în proporţii mari.

În vederea acumulării materialului probator, au fost efectuate mai multe percheziţii la biroul de serviciu şi domiciliul actualului vicedirector şi la domiciliul fostului director de la Poşta Moldovei. Percheziţionate au fost şi oficiile celor doi agenţi economici contractaţi fictiv.  În urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate mai multe probe care urmează a fi anexate la dosar.

Pentru abuz de putere sau de serviciu, legislaţia naţională prevede o pedeapsă de până la 7 ani de detenţie sau amendă de până la 117 500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.  Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală.