Ucraina a solicitat miercuri, 11 septembrie, țărilor vecine membre NATO să intervină pentru a doborî rachetele și dronele rusești care vizează regiunile din vestul Ucrainei.

„Ruşii lovesc tot mai des instalaţii din apropierea graniţei cu NATO”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiga, care a cerut un „răspuns comun, ferm și decisiv”. Sibiga a adăugat că doborârea acestor proiectile „ar fi un pas demn şi corect”.

Șeful Executivului de la București, Marcel Ciolacu, a oferit asigurări în aceeași zi cu privire la capacitatea României de a doborî drone rusești care ar intra pe teritoriul României.

„E o întreagă discuţie. Dacă dobori dronele de pe teritoriul României, dar ele sunt pe teritoriul Ucrainei. Dacă acele drone lovesc ţinte pe teritoriul… Deci e o discuţie…haideţi să o luăm, mult mai serioasă. Eu ce vă spun cu certitudine, dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României va fi doborâtă de îndată”, a declarat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Ciolacu a fost întrebat despre situaţia de la sfârşitul săptămânii trecute când o dronă ar fi intrat mai mulţi kilometri în interiorul României.

„Şi-am ridicat F-16 şi am monitorizat toată traiectoria ei pe teritoriul României cum de altfel au făcut-o şi alte state. Ştiţi că avem poliţie aeriană internaţională. Nu vă faceţi griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo ţintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni”, a explicat premierul român.

Aflat la Chișinău săptămâna trecută, premierul Poloniei Donald Tusk a vorbit despre recentele incidente în care obiecte neidentificate, posibil drone sau rachete rusești, au pătruns în spațiul aerian polonez. Tusk a declarat că armata poloneză își asumă responsabilitatea de a doborî aceste obiecte dacă sunt identificate ca fiind ostile, dar a subliniat necesitatea unor evaluări clare pentru a evita acțiuni premature.

„Polonia nu este în război și, prin urmare, trebuie să presupunem că un obiect care încalcă spațiul nostru aerian poate fi un obiect periculos sau ostil, dar poate fi și un obiect civil și, prin urmare, este necesar să stabilim cât mai precis posibil ce obiect avem au de-a face cu , iar apoi există disponibilitatea de a doborî sau de a neutraliza astfel de obiecte”, a declarat Tusk.

Tusk a subliniat că ideea este ca militarii să poată lua „decizii optime”, dar nu ca fiecare obiect care este observat momentan pe radar să fie doborât imediat. Potrivit lui Tusk, acest lucru ar putea duce la „consecințe dezastruoase”.

„Așa că vă rog să mă credeți, acestea nu sunt interpretări adevărate că cineva din armata noastră îi este frică să folosească arme, atunci când este necesar, pentru a doborî un obiect care încalcă spațiul aerian polonez” a dat asigurări Tusk.

sursa