Țara noastră va colabora cu Suedia în vederea dezvoltării proiectelor de transformare a deșeurilor în energie. Un acord de grant în valoarea de circa 820.000 de euro a fost semnat astăzi între Ministerul Energiei și Swedfund International AB (Instituția de Finanțare pentru Dezvoltare a Regatului Suediei).
Astfel, Swedfund va finanța costurile serviciilor de consultanță pentru realizarea studiilor de fezabilitate privind instalațiile de valorificare energetică a deșeurilor în două localități din Republica Moldova, transmite subiectulzilei.md cu referire la Știri.md.
„În primul rând aș dori să-mi exprim recunoștința sinceră Regatului Suediei pentru sprijinul său de neprețuit în explorarea potențialului de transformare a deșeurilor în energie și de a sprijini tranziția energetică în Republica Moldova. Datorită suportului oferit de Suedia, vom fi capabili să valorificăm datele și informațiile colectate prin acest studiu, care ne vor ghida ulterior în crearea unui cadru clar pentru identificarea și dezvoltarea proiectelor de valorificare energetică a deșeurilor. Aceste proiecte nu doar că vor ajuta la gestionarea eficientă a deșeurilor, dar vor contribui și la consolidarea producerii de energie regenerabilă”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.
De menționat că în cadrul studiului, care va fi realizat în termen de 6-12 luni, va fi evaluată fezabilitatea tehnică, economică și de mediu a implementării soluțiilor de transformare a deșeurilor în energie în Republica Moldova, utilizând datele și informațiile deja colectate în studiul de caracterizare a deșeurilor.
Acesta va oferi un cadru clar pentru identificarea și dezvoltarea proiectelor de transformare a deșeurilor în energie (WTE) care contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la producția de energie regenerabilă.
Studiul se va axa pe identificarea tehnologiilor viabile în funcție de tipul de deșeuri și capacitatea acestora de procesare, evaluarea costurilor și eficienței fiecărei tehnologii în contextul economic al Republicii Moldova, stabilirea unui model de recuperare a energiei, inclusiv tipul de energie produs (electricitate, căldură) și potențialul de integrare în rețeaua energetică națională.
Totodată, se va aborda și impactul de mediu și social ale implementării unui sistem de transformare a deșeurilor în energie, precum: reducerea deșeurilor depozitate la groapa de gunoi, emisiile de CO2 și alte poluanți, economisirea resurselor și protecția mediului, identificarea posibilelor îngrijorări ale comunităților locale cu privire la implementarea proiectelor de prelucrare a deșeurilor etc.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI