Antreprenorii din sudul țării și alte persoane interesate de business și inovație au participat la o nouă ediție a evenimentului Business Breakfast, organizat la Cahul. Invitatul special al evenimentului a fost Dumitru Lefter, director al Centrului de mediere din cadrul Camerei de Comerț și Industrie, care a vorbit despre medierea în afaceri.
„De fiecare dată când am ocazia să particip la astfel de evenimente la nivel regional o fac cu mare drag, fiind deschis să-mi împărtășesc experiența în acest domeniu. Este îmbucurător faptul că, la Cahul, datorită centrului Inotek, agenții economici, studenții și alte persoane interesate au posibilitatea să interacționeze și să-și consolideze cunoștințele în diverse domenii. Noi, cei de la CCI, suntem deschiși să oferim servicii de consultanță mediului de afaceri, așa că am deschis un Centru de mediere în cadrul filialei din Cahul. Vrem să ajutăm oamenii să-și soluționeze conflictele prin metode alternative, nu prin instanța de judecată”, a declarat Dumitru Lefter, Director al Centrului de mediere din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Medierea în afaceri este un proces prin care părțile implicate într-un conflict sau într-o dispută încearcă să ajungă la o soluție pe cale amiabilă, cu ajutorul unui mediator neutru și imparțial. Acesta facilitează comunicarea și negocierile dintre părți, încercând să găsească soluții acceptabile pentru ambele tabere. În cadrul evenimentului, Dumitru Lefter a explicat de ce medierea în afaceri este atât de importantă, care sunt avantajele oferite de mediere și ce provocări pot întâmpina persoanele implicate în acest proces. Participanții au menționat că sunt pregătiți să aplice în practică principiile medierii pentru a gestiona mai eficient conflictele și pentru a-și dezvolta afacerile într-un mod mai constructiv.

„Particip la diverse evenimente organizate pentru antreprenori și știam despre termenul de mediere, dar astăzi ne-au fost oferite mai multe detalii și am aflat despre posibilitatea de a beneficia de cursuri pentru a deveni mediator. În cadrul afacerii pe care o administrez, încercăm să preluăm rolul de mediator în soluționarea conflictelor. Asta pentru că, având un număr redus de parteneri, nu ne putem permite să-i pierdem sau să ajungem în instanța de judecată”, a precizat Alla Vatova, antreprenoare.
În cadrul evenimentului, antreprenorii au avut ocazia să interacționeze și să-și împărtășească ideile cu alți participanți. Scopul întâlnirii a fost de a consolida comunitatea antreprenorială din Cahul și de a contribui la dezvoltarea unui mediu de afaceri mai sustenabil și mai prietenos.
Business Breakfast este un eveniment de networking pentru comunitatea de antreprenori din regiunea Cahul, organizat de Fundația Inotek și EU4Moldova: Startup City Cahul. Proiectul este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.