Administraţia “Apele Române” anunţă că, faţă de săptămâna trecută, a scăzut coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare, la 79,77%, estimându-se că va ajunge, la finalul lunii iulie, la 77%. În aproape 450 de localităţi, dintre care 6 oraşe, ce dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă a populaţiei este asigurată cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare.

Debitul râurilor, în scădere

Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în scădere, având valoarea de 4.000 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s). Debitul scăzut al fluviului nu  afectează centrala nucleară de la Cernavodă, întrucât mai există o diferenţă de nivel de 2,72 metri până la aplicarea treptei I de restricţii, precizează ANAR. În același timp, 57 de sectoare pe râurile interioare se situează sub debitele medii ale lunii, faţă de 12 câte erau săptămâna trecută.

Totodată, în 251 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt fântâni secate, comunităţile fiind afectate de secetă.

Ajutor din partea Republicii Moldova

În urma solicitării părţii române către Republica Moldova, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. 

Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, specialiştii de la ”Apele Române” fac apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei.

sursa