Șapte bărbați și o femeie au fost condamnați la închisoare pentru contrabandă cu mărfuri în valoare de peste două milioane de lei. Aceștia transportau ilegal mărfuri din Ucraina în Republica Moldova, conform unei scheme bine definite.

Potrivit Procuraturii Generale, inculpații, opt persoane, șapte bărbați și o femeie, în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020, în repetate rânduri, au organizat transportarea mărfurilor din Ucraina în Republica Moldova, evitând procedura legală de vămuire și introducere legală pe teritoriul țării.

Valoarea mărfurilor depășește suma de 2.430.176,86 lei. S-a dovedit că acestea erau introduse în țară prin segmentul de frontieră moldo-ucrainean, care se mărginește cu regiunea transnistreană.

Ulterior, acestea erau transportate pe drumurile de ocolire a posturilor vamale interne de control spre Chișinău, unde erau depozitate. O parte din aceste mărfuri era comercializată de către inculpați prin intermediul mai multor puncte comerciale amplasate în Capitală. 

De asemenea, s-a stabilit că, la data de 15 noiembrie 2019, conform schemei menționate mai sus, inculpații au organizat trecerea ilegală a unui lot de mărfuri, însă acestea au fost ridicate ca urmare a efectuării controlului fizic vamal al unității de transport de către angajații Serviciului Vamal.

Iar în noaptea de 30 spre 31 ianuarie 2020, aceștia din nou au organizat trecerea unui lot de mărfuri și, drept consecință, în urma perchezițiilor efectuate de oamenii legii în mijloacele de transport și în mai multe garaje din Capitală, au fost depistate și ridicate aceste bunuri.

Inculpații au pledat nevinovați. Astfel, instanța a mai dispus confiscarea a trei mijloace de transport, a mărfurilor, telefoanelor mobile și altor bunuri care au facilitat săvârșirea infracțiunii. De asemenea, inculpații au fost condamnați la pedepse cuprinse între trei și cinci ani de închisoare pentru infracțiunea de contrabandă. 

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

sursa