Locuitorii dintr-o zonă a orașului Codru, municipiul Chișinău, cer declararea situației excepționale după ce au observat semnele unor alunecări de teren în preajma locuințelor. Oamenii cred că totul a pornit de la un șantier din apropiere unde lucrările s-ar face pe un teren instabil. În plus, sunt dubii privind autorizațiile obținute de firma de construcții. În replică, dezvoltatorul afirmă că are toate documentele în regulă, iar complexul imobiliar este ridicat pe un teren sigur.
Oamenii care locuiesc în vecinătatea șantierului cred că lucrările au deteriorat sistemul subteran de drenare a apelor pluviale. Ei se tem că asta ar putea provoca alunecări de teren majore în întreaga zonă, transmite subiectulzilei.md cu referire la tvrmoldova.md.
În plus, un activist civic care locuiește în apropiere afirmă că sunt nereguli în ceea ce privește autorizațiile pentru construcția complexului imobiliar.
„Avem documente care ne atestă acest lucru. În aceste documente se specifică clar că activitatea umană în această zonă ar trebui oprită timp de 50 de ani, până la finalizarea unui studiu detaliat al situației. Autorizația de construcție a fost emisă pentru un număr cadastral diferit, iar numărul cadastral vechi a fost șters și înlocuit cu cel actual”, a declarat activistul civic Stela Babii Fetescu.
Autoritățile locale afirmă că nu pot interveni în acest caz, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică fiind autoritatea care trebuie să monitorizeze lucrărilor. Contactați de TVR Moldova, reprezentanții acestei instituții au refuzat să facă orice comentariu.
„Instituțiile specializate trebuie să spună dacă este falsificată sau nu este falsificată. Deci primăria nu prea poate să intervină. Acum am avut niște alunecări de teren acolo în zonă. Și iarăși este șantier de construcție. Nu poate primarul să intre acolo și să spună, că este ceva care trebuie să fie schimbat, oprit și așa mai departe”, a menționat primarul orașului Codru, Stelian Manic.
Vladimir Tonu, administratorul companiei de construcții, a explicat că, după o analiză geologică, s-a stabilit că terenul este sigur pentru construcții. De asemenea, s-au luat măsuri de consolidare a solului.
„Noi ne ocupăm de consolidarea zonei și am respectat toate recomandările specialiștilor. Cu 10-15 ani în urmă, primăria Codru a realizat o consolidare majoră în zonă, investind o sumă considerabilă de bani, construind un perete de sprijin. Noi nu facem un perete de sprijin, ci amplasăm o suprafață de piloți forați, ceea ce va spori protecția de zece ori”, a explicat administratorul companiei de construcții, Vladimir Tonu.
Administratorul companiei de construcții menționează că a alocat peste 30 de milioane de lei pentru consolidarea terenului și prevenirea alunecărilor, iar aceste lucrări au o garanție de o sută de ani.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI