Autorităţile din fosta republică sovietică Moldova au declarat luni că întâmpină dificultăţi în face faţă unei creşteri semnificative a numărului de cereri de acordare a cetăţeniei din partea cetăţenilor ruşi.

“În contextul creșterii numărului de cereri de acordare a cetățeniei moldoveneşti, agenția solicită guvernului să prelungească termenul limită de examinare a cererilor la șase luni”, în loc de termenul actual de 20 de zile, a transmis o agenție guvernamentală care, printre altele, se ocupă de cetăţenie şi paşapoarte, relatează Reuters preluat de stiripesurse.md

“Situația geopolitică din regiune creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o creștere a numărului de persoane care doresc să dobândească cetățenia moldovenească”. Conform agenţiei, 70% din solicitanți sunt cetățeni ruși și 20% ucraineni, fără a furniza numere specifice privind totalul persoanelor care solicită cetățenia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova a denunțat invazia rusă din Ucraina din 2022. Mai multe părți de rachete rusești care se pare că vizau Ucraina au căzut pe teritoriul acesteia.

Urmăresc de fapt cetățenia română

Înainte de obţinerea independenței, Moldova a făcut parte din Imperiul Rus, Uniunea Sovietică sau România Mare timp de aproximativ 150 de ani. Populația sa din perioada sovietică de 4,3 milioane de persoane s-a redus la aproximativ 2,5 milioane – fără a lua în calcul enclava Transnistria, condusă de separatiști pro-ruși – în condiţiile în care aproximativ un milion dintre cetățenii săi au plecat în căutarea unei vieți mai bune. Moldova post-sovietică a dezvoltat legături strânse cu România, membră a Uniunii Europene, pe baza unei limbi și istoriei române comune.

În plus, cetăţenii moldoveni care pot dovedi că strămoșii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca o parte a acesteia să fie anexată de Uniunea Sovietică în 1940 sunt îndreptățiţi să solicite cetățenia română și, prin urmare, apartenenţa la UE.