Programul „Ajutor la contor” a fost lansat oficial, pe 5 noiembrie. Cei care doresc să obțină compensații la energie pentru luna noiembrie trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe data de 28 noiembrie de sine stătător sau cu ajutorul asistentului social din localitate.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că, în acest an, compensațiile vor fi oferite în mod monetar, cu scopul de a sprijini gospodăriile, în special familiile cu copii mici, persoanele cu dizabilități și cele care au credite ipotecare.
Totodată, Alexei Buzu a îndemnat cetățenii să-și declare „onest” toate veniturile, inclusiv cele din dividende, transferuri bancare, închirierea de imobile și alte surse financiare. Veniturile declarate de cetățeni vor fi verificate și în bazele de date guvernamentale. În evaluarea eligibilității pentru compensații, se va lua în considerare venitul mai mare dintre cel declarat de cetățeni și cel estimat de sistem pe baza verificărilor.
„În acest an, compensațiile vor fi oferite în mod monetar. Toți vor primi compensația pe cardul bancar sau vor fi disponibile la oficiile poștale. Compensația va fi stabilită în baza unor criterii specifice pentru fiecare gospodărie în parte. Ne referim la veniturile familiei, membrii de familie care sunt în gospodărie, etc. Vreau să vă asigur că nu vom achita mai mult pentru sursa de energie comparativ cu anii precedenți”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
În evaluarea eligibilității pentru compensații, se va lua în considerare venitul mai mare dintre cel declarat de cetățeni și cel estimat de sistem pe baza verificărilor.
„Dacă în gospodărie sunt persoane apte de muncă, dar acestea declară venit 0, sistemul le impută un venit minim pe economie. Avem situații când veniturile declarate sunt prea mici. Pentru acest tip de solicitanți facem verificări suplimentare. Nu poți să ai o factură de 7.000 de lei, când tu ai venituri de 5.000 de lei. Toate veniturile trebuie să fie declarate, indiferent de proveniența lor”, a mai declarat Alexei Buzu.
Filtrele prin care vor fi trecute gospodăriile
Potrivit Newsmaker.md, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, a explicat care sunt filtrele prin care vor fi trecute gospodăriile din R. Moldova pentru a stabili dacă acestea vor beneficia sau nu de compensații.
„Noi luăm acele date pe care oamenii le introduc în cererile pentru compensații. După care analizăm aceste date prin prisma a peste 11 baze de date deținute atât de Guvern cât și de actori privați cum ar fi birourile de credit sau furnizorii de energie. Acum suntem la etapa de colectare a cererilor, etapă care se va încheia pentru luna noiembrie în data de 28. Ce se va întâmpla începând cu data de 29 a lunii noiembrie? Toate aceste cereri vor fi analizate prin prisma datelor deținute de exemplu, de Serviciul Fiscal de Stat. O să analizăm acele venituri indicate în cereri și o să le comparăm cu ce cunoaște Serviciul Fiscal de Stat despre fiecare gospodărie. Vom verifica atât veniturile salariale, veniturile lunare, dar și peste 20 de tipuri de venituri anuale. Cum ar fi venituri din dividende, venituri din închirierea unor apartamente, din darea în locațiune a unor apartamente în cazul în care există aceste situații, veniturile realizate de persoanele fizice prin diverse tipuri de activități, plăți de tip royalty. Deci e o listă foarte foarte lungă cu toate tipurile de venituri pe care le cunoaște Serviciul Fiscal și vom trece fiecare persoană, fiecare gospodărie prin aceste filtre”, a precizat secretarul de stat.
Corina Ajder a mai spus că autoritățile vor verifica valoarea pensiilor, cât și indemnizațiile primite de unele categorii de cetățeni.
„Avem acces și la datele deținute de Casa Națională de Asigurări Sociale, aici vorbim în primul rând de pensii. O să putem verifica exact care e valoarea pensiei și care e valoarea indemnizațiilor de care beneficiază fiecare gospodărie. De exemplu în ceea ce ține de indemnizațiile pentru copii, indemnizația unică la naștere, indemnizația de îngrijire a copiilor, aceste tipuri de indemnizații le verificăm pentru a le exclude din venit. Asta înseamnă că prin această măsură nu se ține cont la calcularea veniturilor unei gospodării. Adică, familiile cu copii mici sunt favorizate la calcularea compensației”, a declarat reprezentanta Ministerului.
Știri.md amintește că consumatorii casnici se pot înscrie în programul guvernamental „Ajutor la contor” pe platforma compensatii.gov.md, pentru a beneficia de ajutor în perioada rece, care include lunile noiembrie-martie, până pe data de 28 noiembrie. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.
Pentru a beneficia de compensații, toți consumatorii trebuie să depună cerere, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut.
Cererea poate fi depusă online, prin intermediul platformei compensatii.gov.md sau cu ajutorul registratorilor. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică, energie electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).
De menționat că la doar o zi de la începerea înregistrărilor în sistemul de compensații la energie compensatii.gov.md au fost transmite peste 50.000 de cereri.